Η Τουρκία τα βάζει ανοιχτά με την ΕΕ παρότι γλίτωσε ξανά τις κυρώσεις

Η Τουρκία τα βάζει ανοιχτά με την ΕΕ παρότι γλίτωσε ξανά τις κυρώσεις
epa06191789 Turkish national flag flying close to the European Union flag in Istanbul, Turkey, 08 September 2017. After the German elections television debate between Merkel and Social Democrat challenger Martin Schulz on 03 September, Turkish President Recep Tayyip Erdogan accused them of 'bowing down to populism and prejudice' after both said they would seek an end to membership talks between the EU and Turkey. EPA/ERDEM SAHIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Άγκυρα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πόσο έχει βοηθηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οργισμένη ανακοίνωση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής στο οποίο καταδικαζόταν εκ νέου η τουρκική προκλητικότητα, εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου και έδειξε καλή πρόθεση, ανταποκρινόμενη θετικά σε αυτές τις εκκλήσεις» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου, σχολιάζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων της διήμερης Συνόδου.

Και πρόσθεσε: «Δεν προκάλεσε καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι η Ε.Ε., η οποία αγνοεί τα επιχειρήματα της Τουρκίας όπως πάντα με την προκατειλημμένη στάση της, χαρακτήρισε ως “πρόκληση” την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων».

«Αντί για την προώθηση του διαλόγου, του συμβιβασμού και της άνευ όρων θετικής ατζέντας, η συνέχιση της ρητορικής των κυρώσεων από την Ε.Ε., δείχνει πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και πόσο μη εποικοδομητικός είναι ο στόχος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

Κάλεσε δε, την Ε.Ε. «να προσανατολιστεί στην επίλυση των προβλημάτων με ατζέντα για κοινά συμφέροντα και κοινό μέλλον, σεβόμενη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Γι αυτό πρέπει να σταματήσει να παραδίδεται στις παράλογες και κακομαθημένες αξιώσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα».

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι η απειλητική γλώσσα ενάντια στην Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αναμένουμε από την ΕΕ αντί να απειλεί την Τουρκία να υποβάλει χειροπιαστές και αμερόληπτες προτάσεις προσανατολισμένες σε λύσεις που να υπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα» κατέληξε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.