Η Τουρκία «ξεπούλησε» δύο δισ. συνάλλαγμα σε μια εβδομάδα

Η Τουρκία «ξεπούλησε» δύο δισ. συνάλλαγμα σε μια εβδομάδα
epa07327209 A seagull flies around the Suleymaniye mosque on foggy day in Istanbul, Turkey, 28 January 2019. According to weather reports, Istanbul is expected to have cloudy days throughout the week. EPA/ERDEM SAHIN
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι, μετατρέποντας τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα, σηματοδότησαν μείωση της εμπιστοσύνης στη λίρα.

Σχεδόν κατά δύο δισ. δολάρια συρρικνώθηκαν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, με τη ραγδαία μείωσή τους να ρίχνει τη λίρα, που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε χαμηλά δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. δολάρια, στα 27,9 δισ. δολάρια στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 5 Απριλίου, από 29,72 δισ. δολάρια της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου. Η υποχώρηση των αποθεμάτων και η απογοήτευση από τις μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ έφερε νέα κατρακύλα της λίρας με ενδοσυνεδριακές απώλειες πάνω από 1%, στις 5,75 έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, η λίρα υποχωρεί πάνω από 8%.

Ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Τσετίνκαγια, είχε δεσμευθεί τον προηγούμενο μήνα ότι η ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς η ανεξήγητη μείωσή τους είχε πυροδοτήσει μαζικές ρευστοποιήσεις της λίρας. Οι επενδυτές υποψιάζονταν ότι η τουρκική τράπεζα «έκαιγε» τα αποθέματά της για στήριξη της λίρας πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Εβδομαδιαία πτώση 3% για την τουρκική λίρα

Υποχωρεί η τουρκική λίρα την Παρασκευή (-0,85%), με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5,78 λίρες ανά δολάριο, εν μέσω απογοήτευσης για την οικονομική μεταρρύθμιση που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών αυτή την εβδομάδα. Το σημερινό χαμηλό βρίσκει το νόμισμα 3% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, των 5,62 λίρες ανά δολάριο.

Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διόρθωσε τα στοιχεία των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα που έχουν οι Τούρκοι σε 181,88 δισ. δολάρια μετά τα 181,13 δισ. δολάρια που ανέφερε χθες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι, μετατρέποντας τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα, σηματοδότησαν μείωση της εμπιστοσύνης στη λίρα.

Την Πέμπτη η λίρα υποχώρησε 1,2%, αντιδρώντας στην ανακοίνωση για ενίσχυση των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών με 28 δισ. λίρες (4,37 δισ. ευρώ) μέσω της έκδοσης ομολόγων από τον υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.