Η Τράπεζα της Αγγλίας αναβάλλει την αύξηση επιτοκίων λόγω πένθους

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναβάλλει την αύξηση επιτοκίων λόγω πένθους
epa08800727 A close up of the sign of Bank of England in the City of London in London, Britain, 05 November 2020. The central bank announced that its Monetary Policy Committee (MPC) had voted to maintain interest rates at its record low level of 0.1 percent, but expand quantitative easing - its programme of government bond buying - by £150bn (194bn US dlrs). EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απόφαση δίνει περισσότερο χρόνο στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής για να εξετάσει τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας, που πρόκειται να δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Αναβάλλει κατά μία εβδομάδα την επικείμενη απόφασή της για αυξήσεις στα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, λόγω πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου επρόκειτο να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να καθορίσει τα επιτόκια. Η απόφαση, που επρόκειτο να ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη, μετατίθεται για μία εβδομάδα μετά.

Η Τράπεζα αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο εθνικού πένθους που τηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Σεπτεμβρίου 2022 αναβάλλεται για μία εβδομάδα. Η απόφαση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί στις 12 το μεσημέρι της 22ας Σεπτεμβρίου».

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια, ίσως κατά 50 ή ακόμη και κατά 75 μονάδες βάσης, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει στο 10,1%, καταγράφοντας υψηλό 40ετίας.

Η απόφαση δίνει περισσότερο χρόνο στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής για να εξετάσει τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας, που πρόκειται να δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, φέρνει την απόφαση για τα επιτόκια πιο κοντά στην ημερομηνία κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ θα ανακοινώσει το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που έχει προαναγγείλει η πρωθυπουργός Λιζ Τρας για τον περιορισμό των λογαριασμών ενέργειας.