Η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε αυτό που όλοι περίμεναν

Η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε αυτό που όλοι περίμεναν

Μειώνονται για πρώτη φορά μετά το 2009 τα επιτόκια και αγοράζεται κρατικό χρέος, ως απάντηση στο Brexit.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2009 και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικού χρέους ύψους 60 δισ. λιρών προκειμένου να αποσοβήσει το πλήγμα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το φετινό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και είπε ότι αναμένει αδύναμη ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, ενώ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25% από το 0,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς.

Παράλληλα ξεκίνησε δύο νέα προγράμματα, ένα για την αγορά 10 δισ. λιρών εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και ένα – το ύψους του οποίου ενδεχομένως να φθάσει τα 100 δισ. λίρες – για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν ακόμα και μετά τη μείωση των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,0%, καθώς η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου.

Ωστόσο, το 2017 φέρνει μια σημαντική πτωτική αναθεώρηση για την ανάπτυξη στο 0,8% από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,3%. Η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2018 αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 1,8%.

Η κεντρική τράπεζα επίσης αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της στερλίνας, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2018 και το 2019. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε ότι το κόστος του να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% στο άμεσο μέλλον θα είναι μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη.

Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Σωστή η κίνηση της νομισματικής στήριξης της χώρας

Είναι σωστό να χρησιμοποιεί κανείς τη νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομίας ενώ η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ δημιούργησε μια περίοδο αβεβαιότητας, την οποία θα ακολουθήσει μια περίοδος προσαρμογής καθώς θα αποσαφηνιστεί η νέα μας σχέση με την ΕΕ … Είναι σωστό που χρησιμοποιείται η νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομίας σε αυτή την περίοδο προσαρμογής», ανακοίνωσε ο Χάμοντ.

«Ο διοικητής και εγώ έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε την οικονομία καθώς ξεκινάμε αυτό το νέο κεφάλαιο και αντιμετωπίζουμε τις μελλοντικές προκλήσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.