Οι τραπεζίτες των G 20 προειδοποιούν για νέα χρηματοπιστωτική αστάθεια

Οι τραπεζίτες των G 20 προειδοποιούν για νέα χρηματοπιστωτική αστάθεια

Συνεχίζεται η ανησυχία των παραγόντων των αγορών για τις αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές.

Η ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου (G 20) αναμένεται να προειδοποιήσει, κατά τη σημερινή σύνοδό της στην Ουάσιγκτον, για τον αυξημένο κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να ακολουθούν διαφορετικές νομισματικές πολιτικές.

«Σε ένα περιβάλλον με αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές και αυξανόμενη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η διαμόρφωση των πολιτικών πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να εξηγείται με σαφήνεια, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις τους», αναφέρεται σε σχέδιο ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G 20. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα», σημειώνεται επίσης στο σχέδιο.

Η φρασεολογία αυτή απηχεί πρόσφατες ανακοινώσεις της G 20 και αποτελεί ένδειξη της συνεχιζόμενης ανησυχίας για δυνητικές αποδιαρθρώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οικονομιών, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινείται στην κατεύθυνση αύξησης των επιτοκίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική τους.

Στο σχέδιο της ανακοίνωσης, που έχει ετοιμασθεί εν όψει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η G 20 καλωσορίζει την ενίσχυση ορισμένων σημαντικών οικονομιών, αλλά σημειώνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι ομοιόμορφη και ότι παραμένουν οι κίνδυνοι. «Υπάρχουν προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ο παρατεταμένα χαμηλός πληθωρισμός μαζί με αρνητικά επιτόκια, διατηρούμενες ανισορροπίες και γεωπολιτικές εντάσεις», σημειώνεται στο σχέδιο.

Οι χώρες της G 20 δεσμεύονται να ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές με «ευελιξία» για να στηρίξουν την ανάπτυξη και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχισθούν οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Επιβεβαιώνουν, επίσης, τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την αποφυγή προστατευτικών πρακτικών στο εμπόριο. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζονται «αναγκαίες» για να διασφαλισθεί ισχυρή ανάπτυξη και οι χώρες της G 20 παραμένουν δεσμευμένες στις στρατηγικές ανάπτυξης που είχαν περιγράψει προηγουμένως. «Συγκεκριμένες, ειδικές για κάθε χώρα» επενδυτικές στρατηγικές προβλέπεται να αναπτυχθούν με σκοπό να παρουσιασθούν στη φετινή σύνοδο κορυφής της G 20.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters