Οι τρεις λόγοι για τους οποίους η Verizon έπρεπε να ξεφορτωθεί ό,τι έχει απομείνει από AOL και Yahoo

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους η Verizon έπρεπε να ξεφορτωθεί ό,τι έχει απομείνει από AOL και Yahoo
The logo of Yahoo is seen on a screen. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Verizon δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πουλήσει μερίδιο 90% της μονάδας που ονομάζεται τώρα Verizon Media στην ιδιωτική εταιρεία Apollo Global Management έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

του Aaron Pressman

Λιγότερο από τέσσερα χρόνια αφότου η Verizon ολοκλήρωσε μια εξαγορά ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Yahoo και της AOL, ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών αναστρέφει τις συμφωνίες. Η Verizon δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πουλήσει μερίδιο 90% της μονάδας που ονομάζεται τώρα Verizon Media στην ιδιωτική εταιρεία Apollo Global Management έναντι 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η νέα ανεξάρτητη εταιρεία θα μετονομαστεί σε Yahoo.

Η συμφωνία τερματίζει μια στρατηγική επενδυτικής διαφοροποίησης που ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της Verizon, Lowell McAdam, ανέπτυξε στη σκιά της αντιπάλου AT&T στην αγορά ειδήσεων και ψυχαγωγίας.

Αλλά ο McAdam αποσύρθηκε από CEO το 2018 και αντικαταστάθηκε από τον πρώην CEO της Ericsson, Hans Vestberg. Ο Vestberg έδωσε στην επιχείρηση των μέσων ενημέρωσης λίγα χρόνια για να αποδείξει τις δυνατότητές της, αλλά πρόσφατα πούλησε τμήματα της μονάδας και τελικά αποφάσισε να αποχωρήσει εντελώς, πιθανώς για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Η Verizon είχε ήδη ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμισή σε 5G, αλλά διαπίστωσε ότι υστερούσε στις διαθέσιμες ραδιοσυχνότητες σε σύγκριση με την αντίπαλη T-Mobile. Έτσι ο Vestberg έπρεπε να ξοδέψει πολλά στην πιο πρόσφατη δημοπρασία αδειών ραδιοσυχνοτήτων. Η Verizon ξεπέρασε όλους τους πλειοδότες, συμφωνώντας να καταβάλει 45 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες άδειες συν περίπου 5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για τις απαιτούμενες πληρωμές για να βοηθήσει τις εταιρείες δορυφορικών επικοινωνιών που χρησιμοποιούν αυτές τις ζώνες να μετακινηθούν σε άλλα φάσματα. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που οι αναλυτές περίμεναν να κοστίσουν οι ραδιοσυχνότητες και άφησε τη Verizon έντονα χρεωμένη.

Στη συνέχεια, ο Vestberg ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι η εταιρεία θα δαπανήσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια πέρα από τις ήδη προγραμματισμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες για να επεκτείνει το δίκτυο στο νέο της φάσμα ραδιοσυχνοτήτων. «Στρατηγικά αυτό είναι το σωστό για να κάνει η Verizon», έγραψε ο αναλυτής της New Street Research, Jonathan Chaplin, τη Δευτέρα. «Επιτρέπει στη διοίκηση της Verizon να εστιάσει την προσοχή και τους πόρους της στο ασύρματο δίκτυο».

  1. Η ερευνητική εταιρεία eMarketer υπολόγισε την αξία της αγοράς ψηφιακών διαφημίσεων στις ΗΠΑ περίπου στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Αλλά το μερίδιο της Verizon ήταν μόνο 2,1%, ή 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν ήταν σημαντικός παίκτης. Τα συνολικά έσοδα από ψηφιακές διαφημίσεις και το μερίδιο αγοράς της Verizon μειώνονταν σταθερά από το 2017 κάθε χρόνο έως το 2020, ανέφερε η eMarketer. Το πρόβλημα ήταν ότι οι διαφημιζόμενοι δεν ενδιαφερόταν για τα διάφορα πλεονεκτήματα της Verizon και υπήρχαν πολλοί τρόποι να προσεγγίσουν καταναλωτές κινητής τηλεφωνίας μέσω άλλων δικτύων.
  2. Τέλος, η προστασία της ιδιωτικής ζωής μπορεί να αποτελούσε πρόβλημα για την εταιρεία. Μια τακτική που μπορεί να απέδιδε για τη Verizon ήταν η διασύνδεση των πλούσιων δεδομένων της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σχετικά με τους συνδρομητές της με το σύστημα στοχευμένων διαφημίσεων της Oath. Αλλά τα στελέχη της Verizon δεν συμφώνησαν ποτέ να δώσουν στην Oath το είδος της απρόσκοπτης πρόσβασης σε δεδομένα συνδρομητών που ζητούσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Oath, Tim Armstrong.

Αντ’ αυτού, πρόσφεραν στους ασύρματους συνδρομητές την δυνατότητα επιλογής για την κοινή χρήση δεδομένων, μια επιλογή την οποία είχαν αποδεχθεί λιγότερο από το 10% των συνδρομητών, σύμφωνα με μια έκθεση της Wall Street Journal.

Πηγή: fortune.com