Οι τρεις γυναίκες που “έστησαν” τον νέο κόσμο

Οι τρεις γυναίκες που “έστησαν” τον νέο κόσμο

Για τρεις πραγματικά μεγάλες γυναίκες που “άλλαξαν” τον κόσμο μίλησε στην ενότητα “The quest for stability in an ever-changing world” του Most Powerful Women Summit 2022 η Μαρία Δ. Ευθυμίου, Ιστορικός του ΕΚΠΑ.

Η Χαντίτζα, μια από αυτές, έζησε στη Μέκκα το 600 μ.Χ. και ήταν ίσως η πλουσιότερη έμπορος. Τα καραβάνια της πήγαιναν παντού. Κάποια στιγμή ήρθε ένας νέος άντρας που λεγόταν Μωχάμεντ, ήταν 25 ετών ενώ η ίδια 40. Ερωτεύτηταν. Ο Μωχάμεντ είδε στον ύπνο του τον Αρχάγγελο Γαβριήλ που του είπε ότι θα γίνει ο ιδρυτής μιας νέας θρησκείας. Έτσι έγινε ο Μωάμεθ και η Χαντίτζα έγινε η πιο ένθερμη οπαδός του. Σύμφωνα με την κα Ευθυμίου, η Χαντίτζα υπερασπίζει τους μεμονωμένους Μουσουλμάνους που αντιμετώπιζαν περιπέτειες και βοήθησε τον Μωάμεθ να μην καταρρεύσει. Ονομάζεται η μητέρα κάθε Μουσουλμάνου.

Στην Ευρώπη, τώρα, τον 14ο αιώνα η Πορτογαλία με τον Ερρίκο τον Θαλασσοπόρο ετοιμάζεται να αλλάξει τον κόσμο, κάτι που συνέχισε η Ισπανία με την Ισαβέλλα που παντρεύτηκε τον Βασιλιά Φερδινάνδο. Δημιούργησε την αρχή της τεράστιας δύναμης της Ισπανίας. Η Ισαβέλλα ήταν πίσω από όλες τις εξελίξεις στην Ιβηρική. Μείωσε την εγκληματικότητα, απομείωσε το ισπανικό χρέος, και πίστεψε στη ναυτιλία και στο μεγαλείο της χώρας της, μέσω της θάλασσας. Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος της είπε ότι θα φτάσει στην Ινδία από τα δυτικά, αυτή τον πίστεψε και συνέχισε να χρηματοδοτεί κι άλλες δράσεις μετέπειτα. Και κάπως έτσι η Κεντρική Αμερική έγινε παράρτημα του ισπανικού κόσμου, και στήθηκε μια τεράστια ναυτική αυτοκρατορία.

Μια άλλη συγκλονιστική γυναίκα ήταν η Ελισάβετ η Α’. Έγινε Προτεστάντισσα σε μια χώρα που «σκιζόταν» εσωτερικά μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου. Με την ευφυΐα της κατάφερε αυτές οι συγκρούσεις να μην εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο. Ήταν ευφυέστατη γυναίκα και πίστεψε ότι το μέλλον της Αγγλίας ήταν η θάλασσα. Επένδυσε τα χρήματά της στα καράβια και δημιούργησε μια ολόκληρη εποχή, την ελισαβετιανή εποχή, την εποχή του Σαίξπηρ, μια εποχή που τα είχε όλα, οικονομικά και πολιτισμικά.

Η Ισαβέλλα είχε επτά παιδιά, ζήσανε τα πέντε, και τα πάντρεψε με τέτοιο τρόπο που ο Οίκος της Ισπανίας έλεγχε την πολιτική ζωή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, κλπ. Η Ελισάβετ παρουσίαζε τον εαυτό της ως παρθένο και έλεγε ότι «εγώ έχω παντρευτεί τον λαό μου». Και γι’ αυτό οι Άγγλοι άποικοι δημιούργησαν μια αποικία με το όνομα Βιρτζίνια, επειδή ήταν παρθένος.

Κάπως έτσι η κ. Ευθυμίου παρουσίασε τρία παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών που “έστησαν”, όπως είπε, τον νέο κόσμο.