Η βασίλισσα Ελισάβετ “άφησε” για πάντα το Μπάκιγχαμ – Ξεκινά στο Γουεστμίνστερ το λαϊκό προσκύνημα

Η βασίλισσα Ελισάβετ “άφησε” για πάντα το Μπάκιγχαμ – Ξεκινά στο Γουεστμίνστερ το λαϊκό προσκύνημα
epa10183654 Britain's William, Prince of Wales (L) and Prince Harry, Duke of Sussex (R) follow the coffin containing the body of Queen Elizabeth II as it makes its way from Buckingham Palace to Westminster Hall in London, Britain, 14 September 2022. After a short service, the Queen’s lying in state will begin, lasting for four days and ending on the morning of the state funeral on the 19 September. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, περπατώντας πλάι-πλάι, ακολούθησαν την πομπή που μεταφέρει το φέρετρο της γιαγιάς τους, όπως πριν από 25 χρόνια, όταν περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους, της πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Στις 2.22 το απόγευμα (τοπική ώρα) ξεκίνησε η μεταφορά της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ, με σιωπηλή πομπή, μέχρι το Γουέστμινστερ Χολ (Westminster Hall), το κτίριο που στεγάζει το κοινοβούλιο, σε μία διαδρομή μήκους περίπου 1.800 μέτρων.

Η σορός έφτασε χθες, Τρίτη (13/09), στο Λονδίνο αεροπορικώς από την Σκωτία, συνοδευόμενη από τη βασιλική πρίγκιπισσα, Άννα και τον σύζυγό της, αντιναύαρχο Σερ Τίμοθι Λόρενς, ενώ πλήθος κόσμου βρέθηκε στο αεροδρόμιο, αλλά και στα πεζοδρόμια και έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο παρέμεινε στο Bow Room του Μπάκιγχαμ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα θα εκτεθεί στο Γουέστμινστερ, όπου το κοινό θα μπορεί να προσκυνήσει και να αποτίσει φόρο τιμής από τις 17:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης αδιάλειπτα ως τις 06:30 (τοπικΕή ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται πως η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Γουέστμινστερ τη Δευτέρα (19/09).

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν προσκυνήσει το 2002 τη σορό της μητέρας της Ελισάβετ Β’. Αυτή τη φορά, οι Times εκτιμούν ότι έως και 750.000 άνθρωποι ενδέχεται να πάνε για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα, η σορός της οποίας βρίσκεται σε κλειστό φέρετρο σκεπασμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο.

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι ακολουθούν το φέρετρο της βασίλισσας, 25 χρόνια απ’ όταν περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, περπατώντας πλάι-πλάι, ακολούθησαν την πομπή που μεταφέρει το φέρετρο της γιαγιάς τους, της βασίλισσας Ελισάβετ, στο βρετανικό κοινοβούλιο, μια σκηνή που θύμισε εκείνη, πριν από 25 χρόνια, όταν περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους, της πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Τα δυο αδέλφια, η σχέση των οποίων είναι τεταμένη τα τελευταία χρόνια, συμμετέχουν στη σιωπηλή πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέχρι το Γουεστμίνστερ, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας για τέσσερις ημέρες, μέχρι την κηδεία της, την Δευτέρα.

Ο πατέρας τους, ο βασιλιάς Κάρολος, βρισκόταν ακριβώς μπροστά τους, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της Ελισάβετ. Η βασιλική σύζυγος Καμίλα, η σύζυγος του διαδόχου Ουίλιαμ, Κέιτ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και η σύζυγος του Χάρι, η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν, θα μεταβούν στο Γουεστμίνστερ με αυτοκίνητο.

Το 1997, όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι, που τότε ήταν 15 και 12 ετών αντίστοιχα, ακολούθησαν πεζή το φέρετρό της διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο – μια εικόνα που καθόρισε τη ζωή τους.

Μολονότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές τώρα, αφού η βασίλισσα πέθανε γαλήνια στην κατοικία της, στα 96 της χρόνια, υπάρχουν και ομοιότητες – η συγκίνηση, η επίσημη πομπή και η αίσθηση ενός ιστορικού γεγονότος που εκτυλίσσεται μπροστά στις κάμερες και σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων.

Και οι δύο πρίγκιπες έχουν μιλήσει στο παρελθόν για το τραύμα υπέστησαν με τον θάνατο της μητέρας τους και τη μακρά, εξουθενωτική πομπή που ακολούθησαν, με στωικότητα, παρά την οδύνη και την αναστάτωση που βίωναν.

«Ήταν σαν να έχω βγει από το σώμα μου, απλώς να περπατάω, να κάνω ό,τι περίμεναν από εμένα, να δείχνω το ένα δέκατο των συναισθημάτων που έδειχναν όλοι οι άλλοι», είπε ο Χάρι σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, το 2021, αποκαλύπτοντας ότι αργότερα έκανε χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών για να πνίξει τον πόνο.

«Δεν το ξεπερνάς ποτέ. Είναι μια τόσο απίστευτα μεγάλη στιγμή στη ζωή σου που δεν σ’ αφήνει ποτέ. Μαθαίνεις μόνο να τη διαχειρίζεσαι», είπε ο Ουίλιαμ το 2017.

Οι αυστηροί κανόνες για όσους θέλουν να προσκυνήσουν

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κοινό θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη υπομονή, καθώς η ουρά αναμένεται να έχει χιλιόμετρα μήκος στους δρόμους γύρω από το παλάτι. Παράλληλα οι δυνάμεις της τάξης έχουν μπροστά τους μια μεγάλη επιμελητειακή πρόκληση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το λαϊκό προσκύνημα θα διεξαχθεί χωρίς προβλήματα.

“Υπάρχει κίνδυνος η ουρά να είναι πολύ μεγάλη. Θα χρειαστεί να περιμένετε πολλές ώρες, συχνά στη διάρκεια της νύκτας, χωρίς να έχετε πολλές ευκαιρίες να καθίσετε”, προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση σε έγγραφό της στο οποίο περιγράφει τους κανόνες που θα πρέπει να σεβαστούν οι πολίτες.

Για τον λόγο αυτό συνιστά στο κοινό να έχει μαζί του ρούχα κατάλληλα για όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες, φαγητό και νερό, που θα πρέπει να καταναλώσει “πριν την είσοδο” στη ζώνη ελέγχου, καθώς και εξωτερικό φορτιστή κινητού.

Στη ζώνη ελέγχου θα υπάρχουν μέτρα ασφάλειας “αντίστοιχα με αυτά των αεροδρομίων”, με “δρακόντειους περιορισμούς” σχετικά με τα αντικείμενα που θα επιτρέπεται να έχει το κοινό στην κατοχή του. Σε κάθε έναν η ασφάλεια θα τοποθετεί ένα βραχιολάκι, το οποίο θα αφαιρείται με την αποχώρησή του.

“Μόνο μία μικρή τσάντα κατ’ άτομο” θα επιτρέπεται στον χώρο του παλατιού “με εύκολο άνοιγμα (…) προκειμένου να μπορείτε να περάσετε γρήγορα” από τα διάφορα σημεία ελέγχου. Όσοι έχουν μαζί τους μεγάλη τσάντα, θα πρέπει να την αφήνουν στην είσοδο, αλλά δεν υπάρχει “εγγύηση” ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για τη φύλαξή της, προειδοποιεί το έγγραφο.

Μέσα στο παλάτι οι πολίτες δεν θα μπορούν να αφήνουν λουλούδια, κεριά, μικρά παιχνίδια ή στεφάνια, με την κυβέρνηση να υπενθυμίζει ότι η κατάθεση τέτοιων αντικειμένων γίνεται σε άλλους χώρους στο Λονδίνο.

Επίσης δεν θα επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο με κινητό τηλέφωνο. Η κυβέρνηση τέλος καλεί τους πολίτες “να ντυθούν με κατάλληλο τρόπο για την περίσταση” και να αποφύγουν ρούχα “με πολιτικά συνθήματα ή βωμολοχίες”.