Η βιομηχανία της μαριχουάνας «φτιάχνει» τρεις δισεκατομμυριούχους

Η αγοραστική αξία της καναδικής εταιρείας κάνναβης, Tilray Inc., έφτασε τα 21 δισ. δολάρια την Τετάρτη.

Η πρώτη εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων, επικεντρωμένη αποκλειστικά στην βιομηχανία της κάνναβης έχει δημιουργήσει τρεις δισεκατομμυριούχους. Οι Brendan Kennedy, Michael Blue και Christian Groh ίδρυσαν την Privateer Holdings Inc. στο Σιατλ τον Μάιο του 2010 και η εταιρεία στη συνέχεια επένδυσε στην καναδική εταιρεία κάνναβης, Tilray Inc., της οποίας η αγοραστική αξία έφτασε τα 21 δισ. δολάρια την Τετάρτη μετά τη ραγδαία άνοδο άνω των 1.200% τους τελευταίους δύο μήνες.

Brendan Kennedy Michael Blue Christian Groh

Οι τρεις επιχειρηματίες επένδυσαν ουσιαστικά περίπου το 45% των μετοχών της Privateer στην Tilray από την 31η Μαρτίου, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας. Το μερίδιο της Privateer στην Tilray άξιζε 7,9 δισ. δολάρια χθες στις 12:15 ώρα Νέας Υόρκης, δίνοντας στον κάθε ιδρυτή ένα ποσό των τουλάχιστον 2,6 δισ. δολαρίων, υποθέτοντας ότι ο καθένας τους διαθέτει ίσο μερίδιο. Ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel είναι μεταξύ των χρηματοδοτών της Privateer.

Η Tilray είχε μόλις 20 εκατομμύρια έσοδα τον τελευταίο χρόνο και η Citron Research αποκάλεσε την σημαντική άνοδο της μετοχής «πέραν κάθε λογικής» θα την κατέτασσαν μεταξύ των πλουσιότερων παικτών των εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μάλιστα, οι ιδρυτές της εταιρείας είναι ήδη πλουσιότεροι, τουλάχιστον στα χαρτιά, σε σχέση με πρωταγωνιστές της βιομηχανίας όπως ο Tony Ressler της Ares Management LP και ο Jon Gray της Blackstone Group LP, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Οι Kennedy, Blue και Groh γνωρίζονταν μεταξύ τους για χρόνια. Ο 46χρονος Kennedy και ο Blue είναι απόφοιτοι προγράμματος ΜΒΑ του Yale School of Management. Ο Kennedy και ο Groh συνεργάστηκαν στην SVB Analytics, μια θυγρατρική της Silicon Valley Bank.

Η Privateer αρνήθηκε να σχολιάσει την οικονομική κατάσταση των ιδρυτών της.