Η Βραζιλία και η Κίνα σώζουν την AB InBev από το φιάσκο με την προώθηση της Bud Light

Η Βραζιλία και η Κίνα σώζουν την AB InBev από το φιάσκο με την προώθηση της Bud Light
Bud Light packaging are seen in the store in Montreal, Canada on June 16, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που φοβόμασταν», έγραψε η αναλύτρια της Investec, Alicia Forry

Η αύξηση των κερδών της Anheuser-Busch InBev NV ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς η πτώση πωλήσεων στις ΗΠΑ που προκλήθηκε από το φιάσκο με το μάρκετινγκ της Bud Light αντισταθμίστηκε από άλλες βασικές αγορές.

Τα κέρδη, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αυξήθηκαν περισσότερο από 20% στη Βραζιλία, την Κίνα και την Κολομβία κατά το δεύτερο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας την πτώση 28% στις ΗΠΑ. Η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων ήταν λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις και η εταιρεία διατήρησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του 2023. Η μετοχή σημείωσε άνοδο έως και 5,1% το πρωί της Πέμπτης.
«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που φοβόμασταν», έγραψε η αναλύτρια της Investec, Alicia Forry. «Οι αμετάβλητες προοπτικές για το σύνολο του έτους είναι επίσης θετικές».

Η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο μπήκε σε μια πολιτισμική διαμάχη μετά την εμφάνιση της τρανσέξουαλ προσωπικότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Dylan Mulvaney σε διαφημιστικό βίντεο της Bud Light. Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ από δεξιούς συντηρητικούς οδήγησαν την εταιρεία να διακόψει τους δεσμούς της με την influencer, η οποία δέχθηκε διαδικτυακές απειλές και ρητορική μίσους. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε αντιδράσεις από τους υποστηρικτές της Mulvaney, προκαλώντας πτώση του όγκου πωλήσεων της Bud Light στις ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μπορεί να είναι μόνιμη.

Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 5% το δεύτερο τρίμηνο σε προσαρμοσμένη βάση, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές. Η ζυθοποιία αύξησε τις πωλήσεις των παγκόσμιων εμπορικών σημάτων Budweiser, Stella Artois και Corona κατά 18% εκτός των εγχώριων αγορών τους.

Το μερίδιο αγοράς της AB InBev στις ΗΠΑ έπεσε κατακόρυφα τον Απρίλιο, αλλά η ζυθοποιία δήλωσε ότι ήταν σταθερό από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου. Τα δύο τρίτα της μείωσης των κερδών στις ΗΠΑ οφείλονται στην πτώση του μεριδίου αγοράς και τα υπόλοιπα προήλθαν από την απώλεια παραγωγικότητας, τις αυξημένες δαπάνες μάρκετινγκ και την υποστήριξη των χονδρεμπόρων εν μέσω κρίσης, δήλωσε η εταιρεία.

Οι ανταγωνιστές επωφελούνται από τις κακοτυχίες της AB InBev. Τον Ιούνιο, η Constellation Brands Inc. ανακοίνωσε έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αφού το εμπορικό σήμα Modelo εκτόπισε την Bud Light ως η πιο εμπορική μπύρα των ΗΠΑ. Την Τρίτη, η Molson Coors Beverage Co. που παράγει την Miller Lite ανακοίνωσε πωλήσεις-ρεκόρ.
Η Βόρεια Αμερική ήταν η πηγή περίπου του ενός τρίτου των κερδών της AB InBev πέρυσι, σύμφωνα με τον αναλυτή Duncan Fox της Bloomberg Intelligence.

Η ζυθοποιία έθεσε σε αργία στελέχη μάρκετινγκ που εμπλέκονται στο θέμα της Bud Light και περικόπτει αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ανέφερε η Wall Street Journal. Η εταιρεία έχει επίσης τριπλασιάσει τις δαπάνες της στα μέσα ενημέρωσης για τη μάρκα αυτό το καλοκαίρι και είναι χορηγός σε μια σειρά συναυλιών κάντρι μουσικής.
Η AB InBev επανέλαβε την πρόβλεψή της ότι τα κέρδη θα αυξηθούν πιθανώς κατά 4% έως 8%. Οι αναλυτές αναμένουν κέρδη της τάξης του 5,2%.

Πηγή: Fortune