Νέο επεισόδιο με ιρανικά πλοία εμπλέκει και τη Βρετανία

Νέο επεισόδιο με ιρανικά πλοία εμπλέκει και τη Βρετανία
epa07709091 (FILE) - A handout photo made available by the British Ministry of Defence shows HMS Montrose, a Type 23 frigate sailing at speed during Exercise Cougar 12 in the Mediterranean Sea, 10 October 2012 (issued 11 July 2019). According to media reports, Iranian boats tried to intercept British Heritage, a British oil tanker, before being driven off by HMS Montrose. EPA/JOEL ROUSE / HANDOUT MANDATORY CREDIT: MOD CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Οι Φρουροί της Επανάστασης  διαψεύδουν το περιστατικό – Νέα ένταση στο γεωστρατηγικό σημείο του Περσικού Κόλπου.

Ένα ακόμη επεισόδιο με ιρανικά πλοία, τα οποία αυτή τη φορά επιχείρησαν να εμποδίσουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο, αναζωπύρωσε χθες την ένταση στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ.

«Παραβιάζοντας τη διεθνή νομοθεσία, τρία Ιρανικά πλοία προσπάθησαν να εμποδίσουν τον δρόμο βρετανικού δεξαμενόπλοιου, του “British Heritage” στο Στενό του Ορμούζ», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Το πλοίο του βρετανικού βασικικού πολεμικού ναυτικού «HMS Montrose» «αναγκάστηκε να λάβει θέση ανάμεσα στα ιρανικά σκάφη και το “British Heritage ” και να προειδοποιήσει φραστικά τα ιρανικά πλοία, τα οποία εν συνεχεία αποχώρησαν», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση και προστίθεται ότι η Βρετανία ανησυχεί και συνεχίζει να καλεί τις ιρανικές αρχές να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είχε προειδοποιήσει από χθες τη Βρετανία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόποιου από το βρετανικό βασιλικό πολεμικό ναυτικό, στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, την περασμένη εβδομάδα.

Το «Grace 1» αναχαιτίστηκε στα ανοικτά της βρετανικής περιοχής την περασμένη Πέμπτη, υπό την υποψία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση διεθνών κυρώσεων. Η Τεχεράνη αντέδρασε άμεσα, κάνοντας αρχικά λόγο για «πράξη πειρατείας».

«Υπενθυμίζω στους Βρετανούς: Εσείς είστε αυτοί που προκαλέσατε την ανασφάλεια και θα μετρήσετε τις συνέπειες αργότερα», προειδοποίησε ο Ρουχανί χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Παραταύτα, το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες ότι δικά του πλοία προσπάθησαν να σταματήσουν το βρετανικό τάνκερ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars.

Η Τεχεράνη κατηγορείται ότι σαμποτάρει τα πετρελαιοφόρα στο Στενό του Ορμούζ, σε απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ τις απέσυρε πέρσι από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ήδη, η Τεχεράνη έχει αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, όπως έχει απειλήσει ότι θα κάνει σε μία προσπάθεια να πιέσει τους Ευρωπαίους να την προστατεύσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις.