Η βρετανική οικονομία ίσως εισέρχεται σε κανονική ύφεση

Η βρετανική οικονομία ίσως εισέρχεται σε κανονική ύφεση
Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έπληττε την εμπιστοσύνη, θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις και θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα εμπόδια στο εμπόριο με την ΕΕ, οδηγώντας σε πτώση την στερλίνα και σε συρρίκνωση κατά 2% την οικονομία έως τα τέλη του 2020, σύμφωνα με το OBR.

Η Βρετανία ίσως εισέρχεται σε μια κανονική ύφεση και ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας για τα δημόσια οικονομικά.

Το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR) ανακοίνωσε ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φαίνεται να έχει μηδενική ανάπτυξη ή πιθανόν και να συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που εν μέρει αποτελεί αντίκτυπο από την σχετιζόμενη με το Brexit αύξηση των αποθεμάτων στις αρχές του 2019.

«Αλλά οι μελέτες ήταν ιδιαίτερα αδύναμες τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανόν να παραμείνει ασθενής. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο η οικονομία να εισέλθει σε μια κανονική ύφεση», ανέφερε σε έκθεση για τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έπληττε την εμπιστοσύνη, θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις και θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα εμπόδια στο εμπόριο με την ΕΕ, οδηγώντας σε πτώση την στερλίνα και σε συρρίκνωση κατά 2% την οικονομία έως τα τέλη του 2020, σύμφωνα με το OBR, αναφερόμενο στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία- κάτι που οι δύο υποψήφιοι διάδοχοι της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμοι να πράξουν εάν κριθεί απαραίτητο- θα μπορούσε να προσθέσει 30 δισ. λίρες τον χρόνο στον δημόσιο δανεισμό έως το οικονομικό έτος 2020/21, σύμφωνα με το OBR.

Στην έκθεσή του το OBR ανέφερε ότι οι εξαγγελίες περί δαπανών και μειώσεων φόρων από τους Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, ένας εκ των οποίων πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, θα ασκήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό.

«Το πλαίσιο ελέγχου των δαπανών φαίνεται να δέχεται πιέσεις, με σημαντικές ανακοινώσεις να γίνονται εκτός εκδηλώσεων που αφορούν τα δημοσιονομικά, και η ηγεσία των Συντηρητικών αναλαμβάνει δεσμεύσεις που θα αποδειχθούν δαπανηρές εάν υλοποιηθούν», ανέφερε το OBR.