Η Xiaomi ετοιμάζεται να μπει εντυπωσιακά στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Η Xiaomi ετοιμάζεται να μπει εντυπωσιακά στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά από το 2014.

Η Xiaomi Corp. έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία που χρησιμοποιεί τους νέους κανόνες του Χονγκ Κονγκ για την είσοδο στο χρηματιστήριο, με μια αρχική δημόσια προσφορά που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως από το 2014.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone επωφελείται από αλλαγές στην πρώην βρετανική αποικία βάσει των οποίων εταιρείες με διαφορετικές τάξεις μετοχών μπορούν πλέον να εισάγονται στο χρηματιστήριο της πόλης.

Αν και η αίτηση που υποβλήθηκε δεν αναφέρει το ποσό που η Xiaomi επιζητά να συγκεντρώσει στην αρχική δημόσια προσφορά, πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με συνολική αποτίμηση της εταιρείας που θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Xiaomi ανακοίνωσε για πρώτη φορά λεπτομερή αποτελέσματα, με καθαρές ζημιές 43,9 δισεκατομμυρίων γουάν (6,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2017, σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος όπου είχε καταγράψει κέρδη. Τα έσοδα, πάντως, αυξήθηκαν κατά 67,5%, στα 114,5 δισεκατομμύρια γουάν.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, οι αξιωματούχοι του οποίου εναντιώνονταν εδώ και χρόνια στην απαγόρευση των δικαιωμάτων σταθμισμένης ψήφου που έδιναν τον έλεγχο σε ιδρυτές και διευθύνοντες συμβούλους ακόμα κι αν αυτοί κατείχαν μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Αν και κάποιοι επενδυτές αντιτίθενται στη συγκεκριμένη κίνηση του χρηματιστηρίου, η απόφαση της Xiaomi – τέσσερα χρόνια αφότου η Alibaba Group Holding Ltd. επέλεξε τη Νέα Υόρκη – σηματοδοτεί μια νέα φάση για την πόλη και τις φιλοδοξίες της να ανταγωνιστεί τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Xiaomi μπορεί να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη από το 2014, όταν έκανε το αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ντεμπούτο της η Alibaba. Αν και το 2016 ήταν γεμάτο προκλήσεις για την εταιρεία, αυτή κατάφερε να ανακάμψει αναδιοργανώνοντας το μοντέλο των πωλήσεών της και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στην Ινδία, όπου η Xiaomi ανταγωνίζεται κυρίως τη Samsung Electronics Co.

Εκτός από την παραγωγή smartphone, η Xiaomi ελέγχει δεκάδες startups που παράγουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από φορετές συσκευές μέχρι χύτρες και βραστήρες.