Η ξηρασία «έκαψε» την ευρωπαϊκή παραγωγή σιτηρών

Η ξηρασία «έκαψε» την ευρωπαϊκή παραγωγή σιτηρών
Χάθηκε το 9% της παραγωγής, που υποχώρησε πέρυσι στους 270,9 εκατομμύρια τόνους.

Σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή σιτηρών, καλαμποκιού, σίκαλης και δημητριακών είχε η ξηρασία και το θερμικό στρες. Η φυτική παραγωγή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες, τόσο κατά την καλλιεργητική περίοδο, όσο και κατά τη συγκομιδή. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022 ήταν οι θερμότερες ή οι δεύτερες θερμότερες που καταγράφηκαν κατά την περίοδο από το 1991 σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ.

Αποτέλεσμα να χαθεί το 9% της παραγωγής σιτηρών, που υποχώρησε πέρυσι στους 270,9 εκατομμύρια τόνους. Η συνολική μείωση της συγκομιδής παραγωγής σιτηρών της ΕΕ οφείλεται στη μείωση κατά 32% της παραγωγής στη Ρουμανία που επλήγη από την ξηρασία, στην πτώση κατά 20% της παραγωγής στη Γαλλία, -24% στην Ισπανία και -35% στην Ουγγαρία. Αντιθέτως άνοδος στη συνολική συγκομιδή σιτηρών καταγράφηκε στη Γερμανία (+3%), στη Φινλανδία (+39%) και στην Πολωνία (+3%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία συγκέντρωσε 59,9 εκατομμύρια τόνους δημητριακών το 2022 και ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός στην ΕΕ, συνεισφέροντας το 22% της συνολικής παραγωγής. Η Γερμανία συγκέντρωσε 43,5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών (16% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία 35 εκατομμύρια τόνοι (13%), η Ισπανία 19,3 εκατομμύρια τόνοι (7%) και η Ρουμανία 18,9 εκατομμύρια τόνους (επίσης το 7% του συνόλου της ΕΕ).

Μείωση 2% σημειώθηκε και στην παραγωγή σίτου, καλαμποκιού και σίκαλης. Η παραγωγή μαλακού σίτου υποχώρησε στους 126,7 εκατομμύρια τόνους, ενώ 27% μειώθηκε η συγκομιδή παραγωγής καλαμποκιού και μείγματος καλαμποκιού. Αυτή η απότομη πτώση αντανακλούσε κυρίως τις αρνητικές επιπτώσεις των εκτεταμένων ξηρασιών εντός της ΕΕ.

Η συγκομιδή παραγωγής κριθαριού της ΕΕ το 2022 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε 52 εκατομμύρια τόνους, όπως και η παραγωγή βρώμης σε 7,5 εκατομμύρια τόνους. Αντίθετα, η παραγωγή σίκαλης μειώθηκε κατά 8% σε 7,8 εκατομμύρια τόνους το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: