Οι ζάπλουτοι δεν φαίνεται να συγκινούνται από τα NFT

Οι ζάπλουτοι δεν φαίνεται να συγκινούνται από τα NFT
NFT logo displayed on a laptop screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 26, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τη UBS, εταιρεία που διαχειρίζεται τα χρήματα των …uber-πλουσίων.

Οι ζάπλουτοι του κόσμου μπορεί να είναι παθιασμένοι συλλέκτες σπάνιων και ανεκτίμητης αξίας έργων τέχνης, αλλά δεν συγκινούνται στη σκέψη να αποκτήσουν ψηφιακές εκδόσεις τους.

Τα non-fungible tokens (NFT) κατέκτησαν τον κόσμο πέρυσι αφότου ο επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων με έδρα τη Σιγκαπούρη, γνωστός ως MetaKovan, πλήρωσε 69 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s για να αγοράσει ένα ψηφιακό έργο του καλλιτέχνη Beeple.

Ενώ αυτό πυροδότησε γρήγορα έναν «πυρετό» μεταξύ των μικροεπενδυτών που ήλπιζαν να πλουτίσουν εν μία νυκτί κερδοσκοπώντας στο κατάλληλο συλλεκτικό NFT, ο κορυφαίος διαχειριστής κεφαλαίων για τους υπερ-πλούσιους στον κόσμο λέει ότι οι απαιτητικοί πελάτες του δεν πρόκειται να … «τσιμπήσουν» σύντομα.

«Πραγματική θεσμική ζήτηση για NFT; Όχι, δεν το βλέπουμε αυτό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Ralph Hamers στους δημοσιογράφους σε μια κλήση για τα κέρδη την Τρίτη.

Ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό των παγκόσμιων πελατών του, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιώτες υψηλού και υπερ-υψηλού πλούτου. Η σκέψη να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μια ψηφιακή εικόνα ή ένα συλλεκτικό αντικείμενο με αντάλλαγμα ένα πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ενσωματωμένο σε ένα κατανεμημένο blockchain ledger δεν είναι τόσο ελκυστική, σύμφωνα με την UBS.

«Φαίνεται ότι προς το παρόν εξακολουθεί να είναι θέμα λιανικής. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα», δήλωσε ο Hamers.

Μερικές γνωστές προσωπικότητες έχουν ταχθεί υπέρ των NFT ως νέας κατηγορίας περιουσιακά στοιχεία, όπως ο Mark Cuban, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του NBA Dallas Mavericks, και οι ράπερ Eminem και Snoop Dogg.

Όμως, άλλοι πλούσιοι, όπως ο Keanu Reeves, ο οποίος συλλέγει μοτοσικλέτες, ήταν λιγότερο …ευγενικοί ως προς την ψηφιακή τέχνη. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του σχετικά με τα NFT, ο πρωταγωνιστής των ταινιών Matrix και John Wick έβαλε τα γέλια με την ιδέα να πληρώσει για να αποκτήσει μια εικόνα που μπορεί να αναπαραχθεί απεριόριστα.