Η Zara στρέφεται στην ανάπτυξη μέσω διαδικτύου

Καθώς αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για τις πωλήσεις μέσω καταστημάτων.

Η Inditex, ο μεγαλύτερος λιανικός πωλητής ρούχων ανέφερε μεγάλη αύξηση των πωλήσεων για τις πρώτες πέντε εβδομάδες του νέου οικονομικού έτους και είπε ότι ο ρυθμός ίδρυσης νέων καταστημάτων θα μειωθεί στα πλαίσια μιας ευρύτερης τάσης μετατόπισης των πωλήσεων διαδικτυακά.

Η Inditex θα εστιάσει στο άνοιγμα καταστημάτων σε κομβικές περιοχές, όπως το τριώροφο κατάστημα που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα σε κτίριο του 19ου αιώνα στην trendy γειτονιά Σόχο του Μανχάταν. Θα στοχεύσει σε αύξηση νέων πωλήσεων από 6% έως 8%, χαμηλότερα από τον προηγούμενο στόχο 8% – 10%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Πάμπλο Ίσλα είπε ότι η Inditex, της οποίας το μενού των brands περιλαμβάνει τα Zara, την ετικέτα Massimo Dutti και την εφηβική αλυσίδα Bershka, δεν διέκρινε τις διαδικτυακές πωλήσεις από τις πωλήσεις μέσω καταστημάτων, επειδή θεωρούντο συμπληρωματικές.

Οι πελάτες συχνά έφερναν σε καταστήματα προϊόντα που είχαν αγοράσει διαδικτυακά για να τα αλλάξουν, είπε, προσθέτοντας ότι η μέση δαπάνη ανά πελάτη διαδικτυακά ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα καταστήματα.

Οι αναλυτές καλωσόρισαν την επιβράδυνση του ρυθμού ανοίγματος νέων καταστημάτων και θεωρούν ότι η Inditex θα καταφέρει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό μοντέλο.

«Πιστεύουμε ότι η Inditex έλαβε την ορθή απόφαση να επιβραδύνει την αύξηση του χώρου καταστημάτων» είπε ο αναλυτής της Bernstein, Τζέιμι Μέριμαν. «Πιστεύουμε ότι η Inditex είναι ξεκάθαρα σε θέση να αυξήσει το μερίδιο αγοράς με την προσέγγισή της υπέρ του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς αυτή είναι χαμηλότερης έντασης κεφαλαίου».

Ο ισπανικός πωλητής λιανικής άνοιξε 330 καταστήματα σε 56 αγορές το 2015, με το νέο κατάστημα Zara στη Χαβάη να γίνεται το κατάστημα αριθμός 7.000 της εταιρείας παγκοσμίως. Παράλληλα, επέκτεινε τις διαδικτυακές πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, το Μακάο και την Αυστραλία κατά τη διάρκεια του έτους.