Ιατρικό Αθηνών: Με όχημα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό φέρνουμε την Υγεία του αύριο, σήμερα

Ιατρικό Αθηνών: Με όχημα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό φέρνουμε την Υγεία του αύριο, σήμερα
Ο νέος «ψηφιακός» οδικός χάρτης στον χώρο της υγείας απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και στρατηγική.

Από τον Εκτελεστικό Αντιπροέδρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Χρήστο Αποστολόπουλο

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο μοναδικός Ελληνικός Όμιλος Υγείας, ιδρύθηκε το 1984 από τον πατέρα μας, Δρ. Γ. Αποστολόπουλο, με ένα και μοναδικό όραμα: να γίνει −και να παραμείνει− ο  κορυφαίος Όμιλος παροχής Υπηρεσιών υγείας. 37 χρόνια μετά, διαθέτει 7 υπερσύγχρονα νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους και δυναμική που ξεπερνά, ετησίως, τις 80.000 εισαγωγές, 62.000 χειρουργικές επεμβάσεις, 45.000 συνεδρίες αιμοκάθαρσης, 20.000 προληπτικούς ελέγχους (check-up), 600.000 εξωτερικούς ασθενείς.

Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από σκληρή δουλειά, επενδύσεις και αφοσίωση στον συνάνθρωπό μας έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε στο επίκεντρο, αλλά και να οδηγούμε τις εξελίξεις στον κλάδο. Έναν κλάδο, ο οποίος, σε επίπεδο εφαρμογής καλών πρακτικών, εργαλείων, τεχνολογίας, νομοθεσίας, δυνατοτήτων και προοπτικών, αλλά και ως πεδίο έρευνας και γνώσης, μετασχηματίζεται ραγδαία. Ακολουθεί ένα νέο «ψηφιακό» οδικό χάρτη, που απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και στρατηγική, και αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για όλους τους παρόχους υγείας, σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο. Η αναδιαμόρφωση των πυλώνων ενός παρόχου υγείας δεν είναι πλέον προαιρετική, αλλά υποχρεωτική, μιας και είναι η μοναδική επιλογή για την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η εποχή. Είναι κάτι που ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αντιλήφθηκε νωρίς, προσαρμόζοντας τη στρατηγική του στα νέα δεδομένα, επενδύοντας στον ψηφιακό του μετασχηματισμό, αλλά κρατώντας τον ασθενή και την κοινωνία στο επίκεντρο των δράσεών του.

Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται για τον στόχο αυτού του μετασχηματισμού. Πού οδηγεί, πώς βοηθά, σε τι αποσκοπεί; Η απάντηση ακούγεται απλή: «Είναι χρέος όλων των παρόχων υγείας, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, να  χρησιμοποιήσουν τις λύσεις που παρέχει η πληροφορική υγείας, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τόσο το επίπεδο όσο και τις ίδιες τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος του ασθενούς. Στην αιχμή αυτών των αλλαγών βρίσκονται τα μεγάλα δεδομένα, το ψηφιακό κύμα, οι νέες τεχνολογίες, καθώς και η τάχιστη εξέλιξη game-changing τεχνολογιών, από το Blockchain και το Digital Imaging, μέχρι το Machine Learning και το Artificial Intelligence».

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η διεύρυνση των δυνατοτήτων μας στην Ιατρική είναι ασύλληπτη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως η Ιατρική είναι ανάμεσα στους κλάδους όπου η ταχύτητα εξέλιξης της τεχνολογίας έχει υπερβεί την ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμοστεί και να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται.

Και εμείς, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ως πρωτοπόροι του κλάδου, χρησιμοποιούμε καθημερινά πολλές από αυτές τις δυνατότητες του σήμερα. Παράλληλα, δε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε για το αύριο, μελετώντας και υιοθετώντας πρωτοπόρες τεχνικές, συμβάλλοντας στην εξέλιξη νέων υπερσύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων. Μεταξύ άλλων, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που βρίσκει τη θέση της σε μια πλειάδα ιατρικών εφαρμογών, που άπτονται της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας. Η τηλεϊατρική, η οποία μας επιτρέπει λόγω της ραγδαίως αυξανόμενης ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων 5G, οπτικές ίνες κ.λπ., να καταργήσουμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις, βελτιστοποιώντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και την προσβασιμότητα στο σύστημα υγείας. Και σε όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα μπορεί να κατευθύνει τον ασθενή στις υπόλοιπες βαθμίδες περίθαλψης, μειώνοντας το φορτίο του συστήματος υγείας, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας, μέσω της εξοικονόμησης πόρων και τη μείωση των επανεισαγωγών. Ενώ η χρήση των Big Data Analytics, ήδη προσφέρει ακριβέστερη διάγνωση και θεραπεία για τον ασθενή, αναβαθμίζει την εμπειρία της περίθαλψης, βελτιώνει τη διαγνωστική ικανότητα, και αποτελεί βασικό πυλώνα για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε ασθενούς.

Είμαστε εξαρχής υποστηρικτικοί προς την αξιοποίηση, πάντα με την αναγκαία ανθρώπινη επίβλεψη, των νέων δυνατοτήτων που ξεκλειδώνει η ψηφιακή εποχή. Ατενίζουμε με πίστη το μέλλον, επενδύουμε σε αυτό και το αγκαλιάζουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός των μεγάλων δυναμικών που θα αλλάξουν πολλές από τις «σταθερές» του χώρου. Οφείλουμε και πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Διοίκηση και εργαζόμενοι στον Όμιλό μας, θεωρούμε ότι το μέλλον της υγείας είναι απτό. Πιστεύουμε στον αέναο αγώνα της αναζήτησής του, ώστε να το φέρνουμε όλο και πιο κοντά στην καθημερινότητά μας. Μέσα από ένα μακρόπνοο και πολύ συγκεκριμένο στρατηγικό επενδυτικό πλάνο, που βασίζεται στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, προσφέρουμε εξελιγμένες ιατρικές υπηρεσίες στον Έλληνα ασθενή. Με συστήματα στα οποία είναι ενσωματωμένη η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως το σύστημα CAD EYE της Fuji, το υβριδικό χειρουργείο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ για την αντιμετώπιση σύμπλοκων περιστατικών καρδιάς,  αγγείων −και όχι μόνο− τα Ρομποτικά Συστήματα Da Vinci, τους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους κ.ά. προσφέρουμε την εξατομικευμένη αντιμετώπιση στον Έλληνα και Διεθνή ασθενή.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.