Nέο τεύχος Fortune: Οι εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο – Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης

Nέο τεύχος Fortune: Οι εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο – Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης

Όταν το 2017 καταρτίσαμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη λίστα με τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο, δεν είχαμε υποψιαστεί το μέγεθος των καταιγιστικών αλλαγών που επέρχονταν.

Δεν είχαμε καν συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον θα είναι ΜΑΠΑ, κοινώς, μεταβαλλόμενο, απρόβλεπτο, πολυπαραγοντικό και αβέβαιο. Από το 2019, μπήκαμε οριστικά σε μια νέα εποχή που δεν έχει καμία σχέση με όσα βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες: Επίμονη μάχη με την COVID-19 και φόβος για νέες πανδημίες. Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυξανόμενες αυταρχικές παλίρροιες. Πολιτική πόλωση. Εξασθενημένοι δημοκρατικοί θεσμοί.

Κατακλυσμιαία κλιματική αλλαγή. Βαθιά δυσπιστία στον καπιταλισμό. Οι κίνδυνοι είναι παγκόσμιοι, η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει διακρατικές συνεργασίες, συνέργειες και συμπράξεις, και όλα αυτά σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων, με κραδασμούς και ανατροπές σε όλα τα διεθνή συστήματα συνεννόησης και ισορροπίας.

Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις καλούνται να ισορροπήσουν, συνδυάζοντας αρµονικά την κοινωνική ανταποδοτικότητα µε το επιχειρηµατικό κέρδος, χωρίς να χάνουν την εστίασή τους, που είναι η δημιουργία αξίας για τους μετόχους. Άσκηση για δυνατούς λύτες…

Στο Fortune, για πέμπτη συνεχή χρονιά, συνεργαστήκαμε με την KKS Advisors, εταιρεία leader στην έρευνα για θέματα βιώσιμης επιχειρηματικότητας για να αναδείξουμε τις εταιρείες – πρωταγωνιστές, του «Doing Well by Doing Good». Οι 20 εταιρείες που ανέδειξε φέτος η έρευνα CHANGE THE WORLD είναι οργανισμοί που προσαρμόζονται με ταχύτητα στα νέα δεδομένα και εφαρμόζουν τις υποσχέσεις τους μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές πλαίσιο, με επίκεντρο τον πλανήτη και τον άνθρωπο.

Οι δράσεις τους συνδέονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και δημιουργούν ουσιαστική αξία στην κοινωνία αλλά και στην ίδια την επιχείρηση. Τα εταιρικά τους αποτελέσματα, η μετρήσιμη κοινωνική τους επίδραση και ο βαθμός ενσωμάτωσης των θεμάτων ESG από κάθε εταιρεία είναι τα εργαλεία που οδήγησαν στην ανάδειξή τους. Στο πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο άρθρο της (σελ. 19), η Erika Fry εξηγεί ότι τα κριτήρια ESG δεν είναι απλώς µια τάση συνδεδεµένη µε τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη.

Οι τράπεζες και οι εταιρικοί ηγέτες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην αειφορία για λόγους κερδοφορίας και όχι ιδεολογίας. Διότι, πλέον, αφορούν την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν μια επιχείρηση, και όχι μόνο τον αντίκτυπο της επιχείρησης στον ευρύτερο κόσμο.

Εξαιρετική σημασία έχουν και όσα τονίζει ο καθηγητής Γιάννης Τούντας (σελ.120) στο αφιέρωμα Brainstorm Health, επισημαίνοντας ότι «διανύουμε τη νέα εποχή των αναδυόμενων επιδημιών, η υγεία του καθένα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Παγκόσμια Υγεία» και εξηγεί γιατί χρειαζόμαστε ισχυρό τομέα Δημόσιας Υγείας, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος από τον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, όπως το ΕΣΥ.

Όλα αυτά είναι και τα κυρίαρχα θέματα του CEO Initiative Forum, που πραγματοποιείται την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου. Επιχειρηματικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, θεσμικοί φορείς και ακαδημαϊκοί, παίρνουν θέση για να αναπτύξουν τις δράσεις που είναι επιβεβλημένες σε αυτόν το τόσο αβέβαιο και «πολυπολικό» κόσμο.

Μπείτε στο CEO Initiative Forum και κάνετε εγγραφή για να το δείτε live!

*Το νέο τεύχος του Fortune κυκλοφορεί σήμερα στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.