Icaria Pure: Όλη η Ικαρία κλεισμένη σε ένα κουτί

Icaria Pure: Όλη η Ικαρία κλεισμένη σε ένα κουτί

Η Έρση Ξενάκη μας συστήνει το γαστριμαργικό πλούτο της Ικαριώτικης Γης.

Να κάνει γνωστά τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα της Ικαριώτικης Γης, ακολουθώντας ένα μοντέλο λειτουργίας που δεν βασίζεται στη βιομηχανοποιημένη, αλλά στη χειροποίητη παραγωγή που εφαρμόζεται από τους ντόπιους εδώ και δεκαετίες, επιχειρεί η Icaria Pure.

Στα γαστριμαργικά μυστικά του ελληνικού νησιού μας μυεί η Έρση Ξενάκη, η οποία κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει γνωστή την Ικαρία στο εξωτερικό. Η ίδια, ούσα αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, είχε μάθει σε όλη της τη ζωή να σχεδιάζει κτίρια, ωστόσο, η μητρότητα που «πάγωσε» για λίγο την  επαγγελματική της δραστηριότητα και η κρίση που κατακρήμνισε τον οικοδομικό κλάδο, την ανάγκασαν να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό. Πλέον σχεδιάζει business plans και διοικεί τη δική της επιχείρηση, μια εμπειρία, που όπως δηλώνει στο fortunegreece.com,  έχει δώσει άλλο νόημα στην καθημερινότητά της.

«Ξεκίνησα διερευνητικά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Icaria Pure. Πάντα αγαπούσα το φαγητό και μου άρεσε να δοκιμάζω πράγματα. Η ενασχόληση με αυτό τον χώρο ήταν ένας στόχος που υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Η αφορμή για την υλοποίησή του ήταν ο επιπλέον διαθέσιμος χρόνος που είχα» αναφέρει.

Το 2014 η Icaria Pure κάνει το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά λανσάροντας αρωματικά βότανα, μέλια, μαρμελάδες και chutneys, όλα φτιαγμένα από παραδοσιακά ικαριώτικα προϊόντα. Ξεκινώντας με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 10.000 ευρώ και συνάπτοντας συνεργασίες με δύο συνεταιρισμούς που ασχολούνται με την  καλλιέργεια βοτάνων και έναν παραγωγό μελιού, η Έρση μετουσιώνει την ιδέα της σε πράξη. «Βλέπω την όλη διαδικασία σαν ένα δημιουργικό project. Ανήκω στη φουρνιά των ανθρώπων που ξεκίνησαν με κάτι μικρό και πρέπει να πάνε στο επόμενο βήμα χωρίς η προσπάθειά τους να πνιγεί και να χάσει την ποιότητά της. Θα ήθελα η Icaria Pure να έχει διάρκεια στο χρόνο, να μεγαλώσει και άλλο το δίκτυό της, ο αριθμός των κωδικών της και να κινείται με θετικό πρόσημο».

Πώς αντιλαμβάνεται πλέον τον εαυτό της με την ιδιότητα του επιχειρηματία; Η ίδια απαντά πως ο επιχειρηματίας είναι μια διαφορετική κατηγορία ανθρώπου που την καταλαβαίνει κανείς μόνο όταν μπαίνει στη θέση του. «Δουλεύεις  24 ώρες το εικοσιτετράωρο χωρίς να σταματάς ποτέ. Κάθε μέρα είναι και μια καινούρια πρόκληση και ένα νέο πεδίο εμφανίζεται μπροστά σου που πρέπει να το κατακτήσεις».

Συνεχίζει λέγοντας πως μέχρι πρότινος δεν υπήρχε απάντηση στο πώς ελληνικές επιχειρήσεις μπορούσαν να σταθούν στο ράφι στο εξωτερικό και να μην υστερούν σε αισθητική –διότι η ποιότητα ήταν ανέκαθεν δεδομένη- γεγονός που άλλαξε με την κρίση. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η Έρση, αυτοί που πειραματίζονται και εξακολουθούν να προσπαθούν, είναι όσοι και πριν από τα χρόνια της κρίσης δούλευαν σκληρά. «Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να γκρινιάζουν και να παραπονιούνται πως τίποτα δεν λειτουργεί σωστά σε αυτή τη χώρα».

Στα σκαριά η δημιουργία eshop και συλλογής αντικειμένων εμπνευσμένων από την Ικαρία.

Ειδικότερα, στη γκάμα των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων Icaria Pure περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής: Mέλι ερείκης, Kυδωνοπελτές με κρασί και τζίντζερ, Άλειμμα κούμαρο με μέλι, Μαρμελάδα τομάτα με πορτοκάλι & τσίλι, Μαρμελάδα βερίκοκο, Chutney σύκου, Chutney γλυκιάς κολοκύθας, Γαλατσίδα τουρσί, Κρίταμο τουρσί, Βολβοί τουρσί, Μείγμα άγριων βοτάνων, Φασκόμηλο, Τσάι του βουνού. Σημειώνεται πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει κυκλοφορήσει αλάτι με αρωματικά βότανα από την περιοχή, ενώ στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία άμεσα και το e-shop. Επίσης, στα «σκαριά» βρίσκονται συζητήσεις για τη δημιουργία αντικειμένων από την Ικαρία που θα συμπληρώνουν τα προϊόντα της Icaria Pure.

Πέρα από τις παραγγελίες που γίνονται μέσω e-mail στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, τα προϊόντα βρίσκονται τοποθετημένα σε επιλεγμένα delicatessen σε Αθήνα, Λουξεμβούργο, Παρίσι, Βερολίνο και Σιγκαπούρη.

«Η αλήθεια είναι πως ξεκινήσαμε με τη δημιουργία εταιρικών δώρων και μέσω της έκθεσης που λάβαμε και από το Lovegreece, το δίκτυό μας άρχισε να μεγαλώνει από μόνο του. Πελάτες μας είναι όσοι τους αρέσει το φαγητό και μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά των γεύσεων. Τα γηγενή φυτά της Ικαρίας έχουν ιδιαιτερότητα στη γεύση και δεν έχουν καταστραφεί από τη μαζική παραγωγή».

Όσο για το κόστος των προϊόντων μπορεί να είναι λίγο αυξημένο σε σύγκριση με εκείνο των προϊόντων που προμηθεύεται κανείς από τα σούπερ μάρκετ, αφενός γιατί ακολουθείται συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής, αφετέρου γιατί η ποσότητα είναι περιορισμένη.

«Να είσαι ξεκάθαρος ως προς τους στόχους σου»

Ο μεγαλύτερος πάντως εχθρός για την Έρση, δεν είναι ο τρόπος που το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις, αλλά ο χρόνος και η δυσκολία να συγκεραστούν οι ρόλοι της γυναίκας, της μητέρας και του επιχειρηματία. «Προσπαθώ να κερδίσω χρόνο στο ενδιάμεσο με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι έχω τρία παιδιά. Όμως αν από τη  δουλειά σου παίρνεις πίσω πράγματα, τότε η διαδικασία δεν σε κουράζει, αλλά σου δίνει κίνητρα να συνεχίσεις».

Η συμβουλή που δίνει σε νέους επιχειρηματίες είναι να είναι ξεκάθαροι ως προς τους στόχους που θέτουν και να σκέφτονται παγκόσμια. «Δεν έχει νόημα να ανταγωνίζεσαι μόνο τους Έλληνες. Δες τον εαυτό σου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και φρόντισε να δημιουργήσεις τις κατάλληλες υποδομές που θα σε βοηθήσουν στο να φτάσεις εκεί που θέλεις» καταλήγει η Έρση.