Ειδικές δυνάμεις του βρετανικού στρατού στο Ιράκ

Ειδικές δυνάμεις του βρετανικού στρατού στο Ιράκ

Οι άνδρες της SAS συνεργάζονται με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη συγκέντρωση πληροφοριών.

Η Βρετανία έχει αναπτύξει ομάδες των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού (SAS) στο βόρειο Ιράκ όπου χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί στα βουνά εξαιτίας της επέλασης των τζιχαντιστών στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph.

Επικαλούμενη την εμπορική ακόλουθο της Βρετανίας στο Ιράκ Έμμα Νίκολσον, η εφημερίδα έγραψε ότι οι άνδρες της SAS συνεργάζονται με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη συγκέντρωση πληροφοριών και βρίσκονται στο Ιράκ τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας απάντησε ότι δεν σχολιάζει τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων.

Η Βρετανία έχει στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στην περιοχή για να συνδράμουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις θερινές διακοπές του χθες και ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει στο όποιο διεθνές σχέδιο διάσωσης των προσφύγων από τη μειονότητα των Γεζίντι.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θεωρείται πολύ πιθανή η αποστολή διάσωσης ύστερα από την αξιολόγηση που έκανε ομάδα που μετέβη εκεί, σύμφωνα με την οποία η ανθρωπιστική κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή σε σχέση με το αναμενόμενο.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους συγκεντρώνονται κοντά στην ιρακινή πόλη Τάρα Τάπα, που βρίσκεται σε απόσταση 122 χιλιομέτρων βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας και τοπικό αξιωματούχο, σε μία κίνηση που φαίνεται ότι παραπέμπει στη διεύρυνση του μετώπου της αναμέτρησής τους με τις κουρδικές δυνάμεις των πεσμεργκά.

Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών προώθησαν τις θέσεις τους προς βορράν σε θέση κοντά στο Αρμπίλ .

Οι κινήσεις γύρω από την Τάρα Τάπα δείχνουν ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και επιδιώκουν την κατάκτηση περισσότερων εδαφών περισσότερο κοντά στη Βαγδάτη, έπειτα από την πρόσκαιρη καθήλωσή τους στην περιοχή αυτή.

Διαβάστε ακόμη: 

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία δίνει όπλα στο Ιράκ