Ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης λένε «όχι» στην κατασκευή ρομπότ-δολοφόνων

Ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης λένε «όχι» στην κατασκευή ρομπότ-δολοφόνων

Τη διακήρυξη αυτή υπογράφει και ο Έλον Μασκ.

του David Meyer

Ορισμένες από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης δεσμεύτηκαν να μην βοηθήσουν ποτέ στον σχεδιασμό θανατηφόρων αυτόνομων όπλων, των λεγόμενων «ρομπότ-δολοφόνων», τα οποία θα αποφασίζουν μόνα τους ποιος στόχος πρέπει να πληγεί. «Οι υπογράφοντες, συμφωνούμε ότι η απόφαση αφαίρεσης μιας ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει ποτέ να μεταβιβάζεται σε μια μηχανή», αναφέρει η διακήρυξη, η οποία υπογράφεται από τον CEO της Tesla, Έλον Μασκ, τους συνιδρυτές της DeepMind που ελέγχεται από την Google, και το Ίδρυμα XPrize που υποστηρίζεται από τον Λάρι Πέιτζ.

Πέρυσι, περισσότεροι από 100 ερευνητές ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων ο Έλον Μασκ και ο Μουσταφά Σουλεϊμάν της DeepMind, προέτρεψαν τα Ηνωμένα Έθνη να εποπτεύουν στενά τον χώρο των ρομπότ-δολοφόνων.

Η νέα διακήρυξη, η οποία υπογράφεται από περισσότερα από 2.400 άτομα και δημοσιοποιήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Στοκχόλμη, καλεί εκ νέου «τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες των κρατών να οικοδομήσουν ένα μέλλον με ισχυρά διεθνή πρότυπα, κανονισμούς και νόμους κατά των θανατηφόρων αυτόνομων όπλων».

«Και εφόσον οι νομοθεσίες αυτές δεν έχουν θεσπιστεί ακόμα, επιλέγουμε να δεσμευτούμε ότι θα δεν θα συμμετάσχουμε ούτε θα υποστηρίξουμε ποτέ την ανάπτυξη, κατασκευή, εμπορία ή χρήση θανατηφόρων αυτόνομων όπλων», αναφέρει η διακήρυξη. «Ζητάμε από τις εταιρείες και τους οργανισμούς τεχνολογίας, καθώς και από τους ηγέτες, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλα άτομα, να προσυπογράψουν αυτή τη δέσμευση».

Η πρωτοβουλία της διακήρυξης ανήκει στο Ινστιτούτο Future of Life, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου περιλαμβάνει τον Μασκ μαζί με άλλα γνωστά ονόματα του κλάδου όπως ο Νικ Μπόστρομ και ο Έρικ Μπρυνγιολφσον, καθώς και τους ηθοποιούς Μόργκαν Φρίμαν και Άλαν Άλντα.

Μέχρι στιγμής, 26 χώρες έχουν εγκρίνει την προτεινόμενη απαγόρευση των ρομπότ- δολοφόνων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Αλγερία, η Αργεντινή, η Αυστρία, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Κούβα, το Τζιμπουτί, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, η Γκάνα, το Βατικανό, το Ιράκ, το Μεξικό, η Νικαράγουα, το Πακιστάν, ο Παναμάς, το Περού, το Κράτος της Παλαιστίνης, η Ουγκάντα, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε.

Νωρίτερα φέτος, δεκάδες ειδικοί επί θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, μποϊκοτάρισαν το ερευνητικό πανεπιστήμιο KAIST της Νότιας Κορέας λόγω της συνεργασίας του με μια εταιρεία όπλων πάνω σε ένα λογισμικό για πυραύλους «βασισμένους στην τεχνητή νοημοσύνη». Το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να διαψεύσει ότι δουλεύει πάνω στην ανάπτυξη ρομπότ-δολοφόνων και δεσμεύτηκε να μην «διεξάγει ερευνητικές δραστηριότητες που αντιτίθενται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων όπλων που δεν υπόκεινται σε ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο».