Είδος «υπό εξαφάνιση» οι τηλεοράσεις plasma

Είδος «υπό εξαφάνιση» οι τηλεοράσεις plasma

Οι άλλοτε καλύτερες οθόνες της αγοράς χάνουν έδαφος από τις LCD.

Η LG, η τελευταία κατασκευάστρια εταιρεία τηλεοράσεων plasma για τους Αμερικανούς καταναλωτές, ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή τους βάζοντας ένα ακόμη «καρφί» στο φέρετρο της πάλαι ποτέ κραταιάς τεχνολογικής συσκευής.

Νωρίτερα φέτος και η Samsung είχε γνωστοποιήσει ότι θα παύσει την κατασκευή αυτής της τεχνολογίας τηλεοράσεων από τον Νοέμβριο. Κάτι το οποίο η Panasonic έκανε πρώτη από το 2013.

Καθώς λοιπόν οι κατασκευαστές τηλεοράσεων προσπαθούν να ξεστοκάρουν όσες plasma τους έχουν απομείνει, το CNNMoney και η συμβουλευτική τεχνολογική εταιρεία IHS υπολογίζουν ότι από τις φετινές γιορτές η αμερικανική αγορά δεν θα έχει πλέον καμία νέα plasma στα ράφια των καταστημάτων.

Όπως τονίζει το CNN, υπάρχουν ακόμη κάποιες κινεζικές εταιρείες που κατασκευάζουν αυτής τη τεχνολογίας τηλεοράσεις, όμως δεν κάνουν δουλειές με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η IHS προβλέπει ότι κι εκείνες θα σταματήσουν να τις παράγουν από το 2016.

Ένας από τους λόγους του «θανάτου» των οθονών Plasma είναι η προτίμηση των καταναλωτών στις φτηνότερες, ανώτερης ανάλυσης και λιγότερο ενεργοβόρες LCD τηλεοράσεις, μεταξύ των οποίων είναι και οι υπερβολικά λεπτές LED TV’s.

Οι τηλεοράσεις plasma αποτελούνται από pixel γεμάτα με ιονισμένο αέριο το οποία παίρνουν διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το ρεύμα που τα διαπερνά. Αντίθετα, οι LCD αποτελούνται από υγρούς κρυστάλλους οι οποίοι φωτίζονται από πίσω για να δημιουργούν τις εικόνες που εμείς παρακολουθούμε.

Έτσι λοιπόν οι θεωρούμενες κι ως οθόνες με την καλύτερη ποιότητα εικόνας στην αγορά πριν από μερικά χρόνια –και ακριβότερες από τις LCD- θα αποτελέσουν σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα μια παλιά καλή ανάμνηση για όλους τους τηλεθεατές.