Ύφεση στη Γερμανία; Πολύ νωρίς για να ανησυχούμε

Ύφεση στη Γερμανία; Πολύ νωρίς για να ανησυχούμε
Photo:
«Δεν βλέπω κανέναν λόγο ανησυχίας» είπε ο Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbnank στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine το περασμένο Σαββατοκύριακο.

του Geoffrey Smith

Η Γερμανία πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έγινε παράπλευρη απώλεια του εμπορικού πολέμου του Donald Trump εναντίον της Κίνας και του αργού και βασανιστικού ατυχήματος που ονομάζεται… Brexit.

Βραχυπρόθεσμα, αναλυτές και φορείς άσκησης πολιτικής ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- εάν δράσουν συντονισμένα- έχουν τα εργαλεία για να περιορίσουν την έκταση και τη διάρκεια μιας πτωτικής πορείας.

Με τον όρο «ύφεση» οι οικονομολόγοι ορίζουν δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης. Σύμφωνα με κάποια πρώτα στοιχεία, το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο. Η Deutsche Bundesbank, η γερμανική κεντρική τράπεζα, φοβάται ότι το ΑΕΠ ίσως πέσει κατά ένα επιπλέον 0,2% στο τρέχον τρίμηνο.

Όμως, η πτώση του δεύτερου τριμήνου προήλθε από δύο κυρίως παράγοντες: α) το Πάσχα έπεσε Απρίλιο φέτος, που σημαίνει ότι η συνήθης πτώση στην οικονομική δραστηριότητα έλαβε χώρα εξ ολοκλήρου στο δεύτερο τρίμηνο, και όχι μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, δηλαδή μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου. Και β) ο ήπιος χειμώνας επέτρεψε στην κατασκευαστική δραστηριότητα να ξεκινήσει ήδη από τον Φλεβάρη, δύο μήνες πριν από το αναμενόμενο. Κατά μέσο όρο, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,15% ανά τρίμηνο το πρώτο μισό του έτους.

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο ανησυχίας» είπε ο Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbnank στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Η γερμανική οικονομία βγαίνει από μια εκτεταμένη ανοδική πορεία με απασχόληση-ρεκόρ και υψηλά επίπεδα χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας», συμπλήρωσε.

Επίσης, τέσσερα συναπτά έτη πλεονασμάτων (μαζί με ένα πλεόνασμα ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο μισό του 2019) σημαίνουν ότι ο προϋπολογισμός της Γερμανίας μπορεί άνετα να απορροφήσει την επίδραση της ανεργίας, η οποία έχει αυξηθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι αποκαλούμενοι και «αυτόματοι σταθεροποιητές»- ειδικά ένα πρόγραμμα επιδότησης που ενθαρρύνει τις εταιρείες να μην απολύουν εργαζομένους- λειτούργησαν καλά το 2008 και το 2009, υποστηρίζοντας την εγχώρια ζήτηση.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί σύντομα για να τονώσει την οικονομία. Ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιό του για μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 25%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz πρόκειται σύντομα να ολοκληρώσει το σχέδιο κατάργησης του «φόρου αλληλεγγύης» ύψους 5,5% επί του εισοδήματος.