Ύφεση στην ΕΕ μπορεί να φέρουν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού

Ύφεση στην ΕΕ μπορεί να φέρουν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού
epa07929382 An information panel shows the evolution of the Spanish index IBEX 35 at the stock market in Madrid, Spain, 18 October 2019. The IBEX 35 dropped a 0.24 percent at the start of the trading day dragged by China's economy slowdown on the third quarter of the year and while waiting for the decision of the British Parliament on the Brexit deal with the European Union (EU). EPA/FERNANDO ALVARADO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ευρωπαϊκές αρχές προετοιμάζουν το έδαφος για το χειρότερο σενάριο φέτος.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αλλά και γενικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «πολύ πιθανόν» να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος, λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Μάρτεν Φερβέι.

«Είναι πολύ πιθανόν η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος και ενδεχομένως σημαντικά κάτω από το μηδέν», είπε ο Φερβέι σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Στις 13 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της εκτιμούσε ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,2% στην ευρωζώνη και στο 1,4% στην ΕΕ στο σύνολό της. Τότε, είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα από την κρίση του νέου κορονοϊού, ο οποίος όμως στο μεταξύ εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Στην επόμενη εκτίμησή της, που θα ανακοινωθεί τον Μάιο, αναμένεται ότι τα ποσοστά αυτά θα είναι σημαντικά μειωμένα.

Σε ένα έγγραφο της Επιτροπής που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, δηλώνεται με σαφήνεια: «Εκτιμάται ότι η κρίση του Covid-19 έχει πολύ σημαντικές, αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ανάπτυξη του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους θα είναι μειωμένη κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, συγκρινόμενη με μια κατάσταση όπου δεν θα υπήρχε πανδημία. «Δεδομένου ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμενόταν στο 1,4% για το 2020 στην ΕΕ, θα μπορούσε να πέσει κάτω από το -1% του ΑΕΠ το 2020, με μια ουσιαστική αλλά όχι πλήρη ανάκαμψη το 2021», προστίθεται στο έγγραφο αυτό.