Εικονική συνάντηση Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνονται

Εικονική συνάντηση Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνονται
Symbolic photo montage: China vs. USA | usage worldwide Photo: AFP

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί εικονικά με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, σε μια συζήτηση που αποσκοπεί στην αποτροπή μιας παρεξήγησης που θα μπορούσε να οδηγήσει τους δύο αντιπάλους σε στρατιωτική σύγκρουση, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αν και η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου παίζονται πολλά αναφορικά με τις σχέσεις των δύο κρατών, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τη συνάντηση, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Οι συνομιλίες έρχονται σε μια στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί για θέματα όπως η Ταϊβάν και οι περιορισμοί στις πωλήσεις αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναβάθμισε τις συζητήσεις σε επίπεδο προέδρων, αφού μήνες συνομιλιών σε χαμηλότερο επίπεδο αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.

Ο Μπάιντεν και ο Σι έχουν μιλήσει τηλεφωνικά δύο φορές φέτος, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση χαρακτηρίζεται ως σύνοδος κορυφής. Η τελευταία σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Κίνας το 2019 έλαβε χώρα εν μέσω του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βυθίστηκαν αμέσως μετά για μια σειρά διαφορών, όπως η προέλευση του COVID-19, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ, και οι απειλές εθνικής ασφάλειας από κινεζικές εταιρείες.

Ωστόσο, οι εντάσεις υποχώρησαν λίγο μετά από μια σημαντική εξέλιξη σε ένα βασικό ζήτημα που θεωρείτο κρίσιμο για το Πεκίνο: την απελευθέρωση, τον Σεπτέμβριο, της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies Co., Meng Wanzhou, που κρατείτο στον Καναδά. Οι ΗΠΑ ζητούσαν την έκδοση της Meng από την αρχή της διακυβέρνησης Τραμπ και το ζήτημα επηρέαζε έντονα τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Όσον αφορά άλλα θέματα, οι ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί από τις δύο πλευρές έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο τον τελευταίο μήνα σε δευτερεύοντα ζητήματα της σχέσης που εκκρεμούσαν επί μήνες.

Η εικονική σύνοδος κορυφής έχει οριστεί για το βράδυ της Δευτέρας ώρα Ουάσινγκτον – Τρίτη πρωί στο Πεκίνο – και οι δύο πλευρές δεν αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση μετά.

Κύριο σκεπτικό πίσω από τις συνομιλίες είναι η ανάγκη και για τις δύο πλευρές να καθιερώσουν δικλίδες που θα διασφαλίζουν ότι ο ανταγωνισμός δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg. Ο Μπάιντεν θα τονίσει την ανάγκη μιας τέτοιας προσέγγισης στη συνομιλία του με τον Σι, αν και δεν είναι σαφές ποια συγκεκριμένα μέτρα θα επιδιώξει.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως όταν καθοριστούν οι όροι της σχέσης, ο έντονος ανταγωνισμός θα μπορεί να διατηρηθεί.