Οικονομία: Στο επίκεντρο οι επαφές με Λίντνερ και Eurogroup

Οικονομία: Στο επίκεντρο οι επαφές με Λίντνερ και Eurogroup
epa09969429 Greek Finance Minister Christos Staikouras (L) and German Finance Minister Christian Lindner (R) speak at the start of the Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 23 May 2022. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξελίξεις ενόψει εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας - Στο φόντο οι δυνατότητες της οικονομίας να υποστηρίξει νέα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Mε φόντο το δυσμενές διεθνές περιβάλλον -όπου τα χρηματιστήρια κατέρρευσανχθες υπό το φόβο πιθανής ύφεσης- οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τίθενται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο τόσο με την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ όσο και με την συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, 16 Ιουνίου.

Πρόκειται για εξελίξεις που συνδέονται με τους εν εξελίξει σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου που θα υποστηρίξει την προώθηση νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο μαίνονται οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή, σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με το νέο κυβερνητικό επιτελείο της Γερμανίας, σε συνέχεια της διακυβέρνησης Μέρκελ. Μετά τις επαφές, που αναμένεται να έχουν ως επίκεντρο θέματα γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου τα βασικά συμπεράσματα και θα δοθεί το στίγμα της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Εντωμεταξύ, την Πέμπτη, συνεδριάζει το Eurogroup με επίκεντρο την 14η και τελευταία Έκθεση Αξιολόγησης, η οποία και ενεργοποιεί την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία και την μετάβασή της σε καθεστώς ανάλογο με αυτό χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Την ίδια ώρα όμως που η οικονομία αναζητά βηματισμό για την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη καμπή έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως οι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, λόγω του φόβου για φαινόμενο στασιμοπληθωρισμού. Με την οικονομία της Κίνας να επιβραδύνεται και με τις εντεινόμενες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ενισχύονται οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους.

Πάντως για την Ελλάδα ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού προσδιορίζεται ως χαμηλός από διεθνείς οίκους, που συνεχίζουν να δίνουν θετικές αξιολογήσεις για την οικονομία. Εξάλλου, ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της επενδυτικής βαθμίδας, με την αναβάθμιση που προηγήθηκε από S&P, DBRS και έπονται νέες κρίσιμες αξιολογήσεις από την Fitch και τη Moody’ s μέχρι το τέλος του έτους μειώνοντας έτσι την απόσταση από το επίπεδο που θα ενεργοποιήσει την είσοδο στην ελληνική οικονομία επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετούνται σε χώρες υψηλής αξιολόγησης.

Ωστόσο, παρά την ισχυρή ώθηση στην οικονομία από τον τουρισμό και τις θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη από διεθνείς οίκους, η κρίση αφήνει ήδη αποτύπωμα στην οικονομία, με τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να μετρούν τις αντοχές τους στο νέο περιβάλλον, χωρίς επαρκή ρευστότητα και εργαλεία διαχείρισης των προκλήσεων όσο το λειτουργικό κόστος αυξάνεται και ακριβαίνουν καύσιμα και ενέργεια. Ταυτόχρονα η ανησυχία τροφοδοτείται από τη χαμηλή ζήτηση και την αδυναμία χρηματοδότησης ενόψει και της αύξησης του κόστους χρήματος.