Οικονομίες που «στηρίζονται» στη… μαριχουάνα

Οικονομίες που «στηρίζονται» στη… μαριχουάνα

Τι ποσοστό του ΑΕΠ αφιερώνει κάθε χώρα για αγορά ινδικής κάνναβης;

Μέχρι το 1937 η ινδική κάνναβη ήταν νόμιμη τόσο για χρήση όσο και για καλλιέργεια, στα χρόνια όμως που ακολούθησαν, ξεκίνησε μια προσπάθεια απαγόρευσης του φυτού, με πολλές κυβερνήσεις να «υιοθετούν» αυτή τη τακτική.

Σήμερα, το θέμα της αποποινικοποίησης της ινδικής κάνναβης είναι λεπτό και πολυσύνθετο, αφού γεννά πολλά ερωτηματικά. Το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος τόσο στην υγεία, αλλά κυρίως στην οικονομία των χωρών. Τα τελευταία χρόνια ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ολλανδία, προχώρησαν στην νομιμοποίηση της κάνναβης υπό περιορισμούς, και είδαν να γεννιέται μια ολόκληρη οικονομία γύρω απ’ αυτή.

Αντίστοιχα υπέρ της νομιμοποίησης βρίσκεται και μεγάλο μέρος των Γερμανών (σύμφωνα με τη DW 122 καθηγητές ποινικού δικαίου στη Γερμανία τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης, με το επιχείρημα ότι οι ωφέλειες είναι μεγαλύτερες από τα μειονεκτήματα), αλλά και των Αμερικάνων.

Μάλιστα, τόσο οι «New York Times» έχουν κάνει εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα της νομιμοποίησης της, αλλά και ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, τονίζοντας πως έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τη νόμιμη φορολόγηση της και θα καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η μαριχουάνα είναι νόμιμη σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.

Παρακάτω θα δούμε τις μεγαλύτερες οικονομίες μαριχουάνας στον κόσμο, σύμφωνα με τον κατάλογο της Rand Corporation. Η Rand κατατάσσει τις χώρες αυτές όχι βάσει του συνολικού μεγέθους της αγοράς τους χασίς, αλλά βάσει του ποσοστού του ΑΕΠ που αφιερώνεται στην κάνναβη, αφού αυτό το μέτρο δίνει μια καλύτερη ιδέα για το πόσο «δημοφιλή» είναι τα ναρκωτικά σε κάθε χώρα.

Λετονία – 0,64% του ΑΕΠ

Tο γεγονός ότι το χασίς είναι παράνομο, τόσο για αγοροπωλησία όσο και για καλλιέργεια, δεν έχει σταματήσει το εμπόριο στη χώρα, το οποίο έχει κέρδη 97 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Σε μια χώρα με λιγότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες, περίπου 48,50 δολάρια ξοδεύονται ανά άτομο σε κάνναβη.

Αυστραλία – 0,47 % του ΑΕΠ

Η αγορά της μαριχουάνας στην Αυστραλία είναι τεράστια. Σύμφωνα με τη Rand Corporation οι Αυστραλοί ξοδεύουν περίπου 3.2 δισ. δολάρια το χρόνο σε κάνναβη, παρόλο που η κατοχή ναρκωτικών είναι παράνομη σε ολόκληρη τη χώρα.

Τσεχία – 0,45% του ΑΕΠ

Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και στη Τσεχική Δημοκρατία έχει νομιμοποιηθεί η κάνναβη τα τελευταία χρόνια. Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης έχει επιτρέψει τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς από το 2013, ενώ οι χρήστες μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 15 γραμμάρια χωρίς να διακινδυνεύσουν.

Σλοβενία – 0,36% του ΑΕΠ

Η κατοχή μαριχουάνας στη Σλοβενία είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με πρόστιμο και μάλιστα είναι δύσκολο να βρει κανείς. Παρ’ όλα αυτά, η βιομηχανία της χώρας έχει κύκλο εργασιών περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός για το μέγεθος της χώρας.

Νέα Ζηλανδία – 0,35% του ΑΕΠ

Η κατοχή μαριχουάνας στη Νέα Ζηλανδία μπορεί να επιφέρει μέχρι και 3 μήνες φυλάκιση, αυτό όμως δεν έχει περιορίσει τη ζήτηση για χασίς. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας θεωρεί πως θα πρέπει να καταστεί νόμιμη η χρήση μαριχουάνας. Η Rand εκτιμά, μάλιστα, ότι ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας της μαριχουάνας είναι περίπου 366 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: Μαριχουάνα… στοπ στην κρίση;