Οικονομικός πόλεμος 3D

Οικονομικός πόλεμος 3D
Photo: REUTERS

Η προσθετική κατασκευή αλλάζει τους όρους οικονομικού ανταγωνισμού.

Οι όροι του «παιχνιδιού» έχουν αλλάξει κι ο όρος «παγκοσμιοποίηση» διαβάζεται πια και με ανάποδη φορά. Οι ημέρες των ξέφρενων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης δείχνουν να έχουν άλλωστε παρέλθει για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ήδη, αρκετές αμερικανικές εταιρίες έχουν αρχίσει να επαναπατρίζουν την offshore παραγωγή τους, πιθανόν χωρίς επιστροφή.

Μία βασική αιτία είναι ο εν εξελίξει νομισματικός πόλεμος. Μία δεύτερη είναι το μισθολογικό κόστος: ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη έμεινε τα τελευταία χρόνια στάσιμο ή συρρικνωνόταν, στις αναδυόμενες οικονομίες έπαιρνε, έστω και σταδιακά, την ανιούσα.

Επιπρόσθετα, αρκετές χώρες -που μέχρι χθες θεωρούνταν Ελ Ντοράντο της φθηνής εργασίας- βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές ελλείψεις σε εργατικά χέρια. Πρώτη στη λίστα αυτή βρίσκεται η Κίνα, που τώρα έχει αρχίσει να ξανασκέφτεται σοβαρά την αναθεώρηση της πολιτικής του ενός παιδιού ανά οικογένεια και την άρση των περιορισμών στην εσωτερική μετακίνηση εργατών. Όμως, αυτό πιθανόν πια να μην αρκεί.

Διαβάστε ακόμη: Ο ανταγωνιστικός… ανθρωποειδής συνάδελφός σας!

Πέραν από τους προαναφερθέντες συμβατικούς λόγους, οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν μία νέα πρόκληση, που εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στη βιομηχανική παραγωγή. Ακούει στο όνομα της «προσθετικής κατασκευής», μέσα από εκτυπωτές 3D, οι οποίοι μπαίνουν για τα καλά πια στη ζωή μας και φέρουν τα πάνω-κάτω σε όλους τους τομείς.

Δεν χρησιμοποιούν μελάνι, δεν αποτυπώνουν απλά μία εικόνα τρισδιάστατα πάνω σε μία κόλλα χαρτί. Τώρα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες πρώτες ύλες -από πλαστικό και χαλκό, μέχρι άλευρα, έλαια και οργανικά στοιχεία. Και με μπούσουλα ψηφιακά μοντέλα (πλέον κυκλοφορούν στο Ίντερνετ ένα σωρό) οι 3D εκτυπωτές μπορούν να φτιάξουν στρώση προς στρώση, μπροστά στα μάτια σας, ένα κανονικότατο, τρισδιάστατο αντικείμενο, έτοιμο προς χρήση!

«Αγάπη μου…. τύπωσέ μου μία πίτσα»!
Μετά τα πρώτα επιτυχημένα κατασκευαστικά επιτεύγματα -είδη κουζίνας, παιχνίδια μέχρι και τεχνητά ανθρώπινα μέλη- η τεχνολογία στον τομέα αυτό καλπάζει. Εσχάτως, έγιναν δοκιμές του πρώτου και πλήρως λειτουργικού 3D εκτυπωμένου όπλου (το οποίο απαγορεύτηκε για ευνόητους λόγους). Γίνονται ήδη δοκιμές για 3D «εκτύπωση» σφαιριδίων βλαστοκυττάρων. Ενώ, ως απάντηση στο παγκόσμιο πρόβλημα υποσιτισμού, εντατικοποιούνται οι έρευνες για 3D εκτύπωση τροφίμων, με πρώτη ύλη άλευρα και έλαια. Ήδη, η NASA χρηματοδοτεί έρευνες για την τρισδιάστατη «εκτύπωση» μίας λαχταριστής πίτσας!

Σε οικονομικούς όρους, η τεχνολογία προσθετικής κατασκευής αντιστρέφει την παγκοσμιοποίηση… παγκοσμίως! Ήδη, οι χρήστες 3D εκτυπωτών (στους οποίους, αργά ή γρήγορα θα συγκαταλέγεται, έστω και σε πρωτόλειο επίπεδο, ο μέσος καταναλωτής) έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και να «τυπώνουν» αντικείμενα επιτόπου -στη βιομηχανία τους, στο γραφείο τους, στο ίδιο τους το σπίτι.

Διαβάστε ακόμη: Yπερπληθωρισμός εν όψει;

Υπό μία ευρύτερη -και σίγουρα μελλοντική- έννοια, λοιπόν, η τεχνολογική αυτή επανάσταση εκτιμάται ότι μπορεί να προσπεράσει όλα τα καλά και τα κακά της εξωχώριας παραγωγής, των εξόδων μεταφοράς και φυσικά του δέλεαρ για φθηνό εργατικό κόστος. Μοιραία, τίθενται ήδη νέα διλήμματα μεταξύ εξατομικευμένης και μαζικής παραγωγής, παγκοσμιοποίησης και εντοπιότητας. Αλλά σε αυτά προστίθενται κι άλλα.

«Αναμφίβολα, η εκτύπωση 3D θα αλλάξει τον τρόπο παραγωγής πολλών προϊόντων», σχολιάζει η κινεζική ιστοσελίδα Caixin. «Είναι ωστόσο πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί αυτός ο τομέας κι εάν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στη μαζική παραγωγή. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθιστούν δύσκολη μία τέτοια πρόβλεψη. Η τρισδιάστατη εκτύπωση δεν είναι ελεύθερη για όλους και σαφώς

θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει το αντιστάθμισμα μεταξύ αποτελεσματικότητας και κόστους παραγωγής. Εφόσον, δε, η τεχνολογία παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστόλιθο συνεχίσει να εξελίσσεται (πρόκειται το νέο μεγάλο «στοίχημα» στην ενεργειακή αγορά), η συνεπαγόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου θα λειτουργήσει προς όφελος της εξωχώριας παραγωγής». Αλλά όλα αυτά θα τα δείξει ο χρόνος και, σε κάθε περίπτωση, σε… διάσταση 3D!