Είκοσι Αμερικανοί έχουν τόσο πλούτο όσο όλη η μεσαία τάξη των ΗΠΑ

Είκοσι Αμερικανοί έχουν τόσο πλούτο όσο όλη η μεσαία τάξη των ΗΠΑ

Η καθαρή «αξία» των αμερικανικών οικογενειών είναι στα 81.400 δολάρια, όταν το 2007 ήταν σχεδόν διπλάσια, στα 135.700 δολάρια. 

Είναι μόνο 20 άτομα και η αξία της περιουσίας τους, σύμφωνα με επίσημη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Institute for Policy Studies, αγγίζει τα 732 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα ποσό που αναλογεί στην περιουσία που έχουν υπό την κατοχή τους 154 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι ανήκουν στην χαμηλή κλίμακα εισοδημάτων των ΗΠΑ.

«Υπάρχει μία διαρκώς και μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου σε λιγότερα χέρια», σημείωσε ο Josh Hoxie ο υπεύθυνος της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα. Οι εν λόγω Αμερικανοί μεγιστάνες προτείνουν διάφορους τρόπους, προκειμένου να μειωθεί αυτό το χάσμα, όπως για παράδειγμα το περιορισμό πρόσβασης στους φορολογικούς «παραδείσους» και τις offshore εταιρείες, όπου είναι εύκολο να κρύψουν τα έσοδά τους.

Επίσης, σχολιάζουν την τεράστια φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της των παραθύρων που υπάρχουν στη φορολόγηση των σπιτιών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με παρατήρησή τους, η επιβολή φόρου μόλις 1% στο αντίστοιχο 1% των πλουσιότερων Αμερικανών, θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, πολύ περισσότερα απ’ όσα ξοδεύει η κεντρική κυβέρνηση για την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος μαζί.

«Το ενδιαφέρον για να μειωθούν οι ανισότητες αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά το Κονγκρέσο δεν έχει παρουσιάσει ακόμα έναν φόρο για την υψηλή περιουσία», ανέφερε ο Hoxie.

Σημειώνεται ότι η μεσαία τάξη βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάκαμψης μετά την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών.

Ωστόσο, η καθαρή «αξία» των αμερικανικών οικογενειών, συνεπώς η διαφορά μεταξύ των τιμών των περιουσιακών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των κατοικιών, και στις υποχρεώσεις που έχουν στις τράπεζες είναι αυτή την στιγμή στα 81.400 δολάρια όταν το 2007 ήταν σχεδόν διπλάσια, στα 135.700 δολάρια.