Ηλεκτρικές συσκευές: η εκδίκηση του service

Ηλεκτρικές συσκευές: η εκδίκηση του service

Η μείωση των εισοδημάτων έφερε πτώση στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών, με ταυτόχρονη ανάκαμψη του κλάδου των επισκευών.

Συνεχίζεται -αν και όχι με τους ίδιους ρυθμούς- και το 2013 η πτώση στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών. Μοναδική όαση η νέα κατηγορία infotainment που ήρθε να αντικαταστήσει την πάλαι ποτέ κατηγορία των «μαύρων» συσκευών.

Με την κρίση στο φαγητό ξεχάσαμε το έξω και «την είδαμε» master chef. Στα ρούχα ανοίξαμε το Burda και γίναμε εξπέρ στην μεταποίηση. Τι γίνεται όμως όταν χαλάνε οι ηλεκτρικές συσκευές;

Μερικά χρόνια πίσω, ακόμη και αν δεν έφτανε η στιγμή η συσκευή να μην ανταποκρίνεται, η επίσκεψη σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ήταν απαραίτητη σε μηνιαίο επίπεδο προς ενημέρωση για τις νέες τάσεις της αγοράς. Αυτά όμως σήμερα έχουν κοπεί μαχαίρι.

Σύμφωνα με μελέτη για την αγορά ηλεκτρικής σκούπας στην Ελλάδα που εξέδωσε μέσα στον Ιούνιο η Fast Market Research, μια διεθνής εταιρεία εξειδικευμένων ερευνών, ο Έλληνας πλέον δεν προχωρεί σε ανανέωση του ηλεκτρικού του εξοπλισμού, αν αυτός δεν έχει τα «έχει παίξει» οριστικά. Αυτό οδήγησε το 2012 τον όγκο από ηλεκτρικές σκούπες που πουλήθηκαν στην Ελλάδα να είναι μειωμένος κατά 21% και κατά 28% σε αξία σε σχέση με το 2011.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς το service ηλεκτρικών συσκευών αναγεννήθηκε από τις στάχτες του με το ανώνυμο -όχι αντιπροσωπείας- να έχει ιδιαίτερη δυναμική. Από την άλλη, η λιανική η οποία έχει δει τα τελευταία χρόνια τόσο αλυσίδες όσο και μεμονωμένα καταστήματα να κλείνουν, ξεκίνησε το 2013 με μονοψήφιους ρυθμούς μείωσης, δίνοντας ελπίδα στις εταιρείες ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Ατμομηχανές στην προσπάθεια ανάκαμψης είναι τα tablets και οι τηλεοράσεις νέας γενιάς, ενώ οι λευκές συσκευές παραμένουν σε διψήφια ποσοστά πτώσης.

Για τους παραδοσιακούς «παίκτες», ένας από τους σημαντικότερους πονοκεφάλους είναι ο ανταγωνισμός των μεμονωμένων ηλεκτρικών καταστημάτων που δουλεύουν μέσα από την πλατφόρμα του skroutz.gr με σχεδόν ανύπαρκτα λειτουργικά κόστη (φυσικά καταστήματα, προσωπικό, έξοδα προβολής), που πλέον καταλαμβάνουν ποσοστό άνω του 10% στην συνολική αγορά λιανικής.