Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα για τις αλλαγές στη ΔΕΗ

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα για τις αλλαγές στη ΔΕΗ
Το λογότυπο της ΔΕΗ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετρούν δυνάμεις κυβέρνηση και ΓΕΝΟΠ για εργασιακά- λιγνίτη.

Η έντονη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τόσο στις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των νέων υπαλλήλων της επιχείρησης όσο και στο σχέδιο απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, καταγράφηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε το προεδρείο της συνδικαλιστικής οργάνωσης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ενδεικτικό είναι πως με δηλώσεις του στο τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης κάλεσε τον υπουργό να ξανασκεφθεί την πρόθεσή του να δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε βίαιο το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου του κ. Χατζηδάκη, με θέμα τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσληφθέντες στην επιχείρηση, οι οποίοι θα υπάγονται επίσης σε ένα πιο ευέλικτο εργασιακό καθεστώς. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου (στα πρότυπα του μοντέλου του ΟΤΕ ΟΤΕ-0,15% της περιόδου 2012-14, όπως δήλωσε ο υπουργός).

Αν και στη συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλησε να δώσει μία εκτίμηση για τον αριθμό των αποχωρήσεων, τις συνάρτησε με την προωθούμενη απολιγνιτοποίηση, που θα μειώσει τις ανάγκες της ΔΕΗ ΔΕΗ+0,13% σε προσωπικό, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητες για τη μείωση του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης.

Μείωση κόστους

Κατά τις δηλώσεις του με το πέρας της χθεσινής συνάντησης, ο υπουργός υπεραμύνθηκε των προωθούμενων αλλαγών, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι με τη μείωση του μισθολογικού κόστους να γίνει η επιχείρηση πιο ανταγωνιστική. Κληθείς να σχολιάσει το όφελος για τους καταναλωτές, επισήμανε ότι η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να αυξάνει κάθε τόσο τα τιμολόγιά της, ενώ οι πελάτες θα δουν μια ΔΕΗ που θα λειτουργεί καλύτερα. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η άρση της μονιμότητας αφορά τους νέους εργαζόμενους.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε επίσης πως το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου θα εξειδικευθεί σε δεύτερο χρόνο, ενώ σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΤΕ, ώστε να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη οι φορολογούμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα καταφέρει να σηκώσει το συγκεκριμένο οικονομικό βάρος, καθώς με τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας υπολογίζεται πως θα μπορέσει να κάνει απόσβεση σε βάθος τριετίας.

Από την πλευρά του ο κ. Αδαμίδης σημείωσε πως για τη ΓΕΝΟΠ αποτελεί casus belli το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, με διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς, οι οποίοι θα υπάγονται ωστόσο στον ίδιο εργοδότη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, παραβιάζονται ζητήματα του εργατικού δικαίου. Όσον αφορά τις εθελούσιες, ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΝ για το θέμα.

Απεργίες και δικαστήρια

Παράλληλα, επισήμανε πως οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν αποσύρονται άμεσα, γιατί τις χρειάζεται το σύστημα ηλεκτροδότησης. Επομένως, κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε. για ένα σύστημα αποζημίωσης για την επάρκεια ισχύος που προσφέρουν. Όσον αφορά σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, αυτές σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη θα εξειδικευθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα αφορούν σε απεργίες και ένδικα μέσα.