Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Οι φιλόδοξοι στόχοι, οι ξένοι επενδυτές και το μοντέλο Νορβηγίας

Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Οι φιλόδοξοι στόχοι, οι ξένοι επενδυτές και το μοντέλο Νορβηγίας
epa05297979 A power socket of an electric car of the mail service is seen open while post service drivers (background) gather around a car in Paussau, Germany, 10 May 2016. The German Postal Service (Deutsche Post) is now using custom electric cars for the first time in Bavaria. A fleet of 14 so-called 'StreetScooters' were presented to the public in Passau on 10 May. EPA/ARMIN WEIGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επίσκεψη της Volkswagen στη Θάσο και τα επόμενα βήματα ως το καλοκαίρι.

Έτος ορόσημο αναμένεται το 2020 για την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα, που έχει θέσει φιλόδοξο στόχο ένα στα τρία οχήματα να είναι ηλεκτρικό έως το 2030 με επάρκεια σε σταθμούς φόρτισης, όταν το 2019 πουλήθηκαν κάτι παραπάνω από 1000 ηλεκτρικά οχήματα και οι σταθμοί φόρτισης δεν ξεπερνούσαν του 200.

Για να γίνει ρεαλιστικός ο φιλόδοξος στόχος θα πρέπει να βρεθούν τα κεφάλαια που θα τον χρηματοδοτήσουν. Το ΕΣΠΑ είναι μια πηγή αλλά απαιτείται περαιτέρω κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσία.

Το επίσημο ενδιαφέρον των Tesla, ΑΒΒ, Εngie, Blink Charging, καθώς και οι συνεχείς επαφές με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης αντιπροσωπειών άλλων εταιρειών από το χώρο της ηλεκτροκίνησης και του leasing, ακόμη και εγχώριων και ξένων ενεργειακών ομίλων καλλιεργούν προσδοκίες ότι η Ελλάδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να κάνει το άλμα και να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει.

Εξάλλου υπάρχει και το παράδειγμα της Νορβηγίας που πέτυχε το στόχο ένα στα τρία αυτοκίνητα που πωλούνται στην τοπική αγορά να είναι ηλεκτρικό, προωθώντας σε μια πενταετία επενδύσεις για την ανάπτυξη υποδομών αλλά και κουλτούρας ηλεκτροκίνησης, χωρίς να χρειάζεται πλέον να επιδοτεί τις πωλήσεις των καθαρών οχημάτων.

Στην Ελλάδα αυτό το διάστημα σχεδιάζεται οδικός χάρτης για την αναδυόμενη αγορά ηλεκτροκίνησης ενώ συνεχώς εμπλουτίζεται η λίστα των εν δυνάμει επενδυτών. Τις τελευταίες ημέρες, 12 και 13 Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, υποδέχθηκε στελέχη του ομίλου Volkswagen για διερευνητικές επαφές ενόψει των επενδύσεων που δρομολογούνται στην Ελλάδα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Η γερμανική εταιρεία εκπονεί μελέτη σκοπιμότητας για την ηλεκτροκίνηση σε νησιά και στο πλαίσιο της άντλησης σχετικών στοιχείων οργανώθηκε επίσκεψη ομάδας στελεχών στην Καβάλα και στη Θάσο ενώ έχει προηγηθεί σχετική διαδικασία συλλογής στοιχείων συγκοινωνιακού φόρτου και οδικών δικτύων και σε άλλα νησιά.

Η μελέτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διμήνου, θα συνεισφέρει στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια σειρά από πρωτοβουλίες σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση σημείων ανεφοδιασμού πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και συσκευών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν εξειδικευθεί τα μέτρα και το θεσμικό πλαίσιο, ως μέρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ώστε το πλήρες σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση να δημοσιευθεί και να μπει σε εφαρμογή. Κυοφορούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αγορά “καθαρών οχημάτων” και την ανανέωση του στόλου των επαγγελματικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής αντικατάστασης και αναβάθμισης δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και χρήσης οχημάτων μικροκινητικότητας όπως τα ηλεκτρικά πατίνια. Σημαντικό κεφάλαιο στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις είναι τα κίνητρα για ανανέωση του υφιστάμενου στόλου, μεταξύ των οποίων εκπτώσεις σε διόδια και πλοία, ελεύθερη χρήση χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης, επιδότηση επιτοκίου για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου κ.ο.κ..

Προκλήσεις για τους κατασκευαστές

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι κατασκευαστές, αν και δεν αφορούν άμεσα την ελληνική οικονομία. Θέματα πρώτης γραμμής είναι η αυτονομία και το κόστος. Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις οι αποστάσεις που καλύπτονται καθημερινά στην πλειοψηφία τους είναι μικρότερες των 100 χλμ. την ίδια στιγμή που τα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αυτονομία υπερδιπλάσιας απόστασης, γεγονός που καταρρίπτει το μύθο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετή αυτονομία.

Στην Ελλάδα το κριτήριο που χρησιμοποιείται είναι η απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Μπορεί ένα ηλεκτρικό όχημα να διανύσει την απόσταση χωρίς να σταματήσει για φόρτιση; Και από την άλλη υπάρχει επαρκές δίκτυο φόρτισης σε αυτή τη διαδρομή;

Αν και υπάρχουν περιοχές που προσφέρουν δυνατότητες φόρτισης στο σύνολό της η ελληνική επικράτεια υστερεί ενώ από την πλευρά της βιομηχανίας ο μετασχηματισμός είναι σαρωτικός. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι έως το 2023 μόνο η Volkswagen, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες μάρκες του ομίλου, θα επενδύσει περίπου 9 δισ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση και θα παράγει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα στα επόμενα δέκα χρόνια, όπως τονίζουν στο Fortune στελέχη της Kosmocar, εταιρείας που εκπροσωπεί τις μάρκες του ομίλου Volkswagen στην Ελλάδα, με τα οποία επικοινωνήσαμε με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας αντιπροσωπείας του γερμανικού ομίλου.

Η Volkswagen παρουσίασε το νέο ηλεκτρικό μοντέλο ID.3 στην 68η Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (ΙΑΑ 2019). Η βασική έκδοση του ID.3 τιμάται κάτω από 30.000 ευρώ στη Γερμανία ενώ η πρόταση της Kosmocar στην Ελλάδα είναι και το SKODA CITIGOe iV με 19.800 ευρώ, που είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα παραγωγής της SKODA στην 125χρονη ιστορία της και σηματοδοτεί την είσοδο της μάρκας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, προσφέροντας μηδενικές εκπομπές ρύπων, με αυτονομία 260 χλμ..