Ηλεκτρονική Αθηνών: Από την άνοδο στην πτώση

Ηλεκτρονική Αθηνών: Από την άνοδο στην πτώση

Πώς η εταιρεία έφτασε να κηρύξει πτώχευση αφήνοντας στον δρόμο πάνω από 400 εργαζόμενους.

Σοκ έχει προκαλέσει στον κλάδο του λιανεμπορίου το λουκέτο στην Ηλεκτρονική Αθηνών που η εταιρία αποδίδει, πρωτίστως, στα capital controls που υπονόμευσαν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται οι 450 εργαζόμενοι που βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη της εταιρείας προς τράπεζες και προμηθευτές είχαν φτάσει τα 85,69 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2015, ενώ το ίδιο διάστημα ο τζίρος της είχε κατρακυλήσει στα 65,37 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τον ισολογισμό για την περίοδο από 1/7/2014 έως 30/6/2015) από τα 151,45 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008-2009.

Από τους αριθμούς αυτούς και μόνο γίνονται εύκολα αντιληπτές οι αιτίες της κατάρρευσης της γνωστής αλυσίδας.

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν πέρυσι τα capital controls, τα οποία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρεία, οδήγησαν στην ακύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες και προέβλεπε νέα δανειοδότησή της.

Η πορεία της εταιρείας
Η εταιρεία ξεκίνησε το 1966 από ένα κατάστημα στην οδό Δραγατσανίου στο κέντρο της Αθήνας. Τη σημερινή νομική μορφή της την πήρε το 1989 και βασικός μέτοχος είναι η οικογένεια Στρούτση, η οποία έχει φθάσει πλέον να ελέγχει σχεδόν το 90% της εισηγμένης εταιρείας.

Ο Γιάννης Στρούτσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δοκίμασε να τη βγάλει εκτός συνόρων, δοκιμάζοντας την επέκταση στην αγορά της Σερβίας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε και εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τα της επιχείρησης λένε ότι αυτή ίσως να ήταν η απαρχή των μεγάλων προβλημάτων για την Ηλεκτρονική.

Η Ηλεκτρονική έμεινε στην ιστορία για την πολύ πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια «Έλα Αλέκο» που είχε γίνει σλόγκαν στα στόματα όλων. Αυτή η καμπάνια βοήθησε την εταιρεία να αποκτήσει αρκετά υψηλά μερίδια αγοράς, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που υπήρχε από αλυσίδες που έχουν τη στήριξη πολυεθνικών ομίλων.

Ο Γιάννης Στρούτσης βλέποντας τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα να αυξάνονται λόγω της ύφεσης, προσπάθησε όπως λένε αυτοί που ξέρουν να σώσει την εταιρεία του καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια που ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, από την αίτηση πτώχευσης προκύπτει ότι η περιουσία της Ηλεκτρονικής επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας, καθώς αποτελείται από ακίνητα, συνολικής αντικειμενικής αξίας 16,17 εκατ. ευρώ και απόθεμα εμπορευμάτων συνολικής αξίας περίπου 8 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως οι εργαζόμενοι έχουν λάβει και τον μισθό του Μαρτίου 2016, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου αλλά και το Δώρο Πάσχα, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Η Ηλεκτρονική Αθηνών διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, απασχολώντας συνολικά περίπου 450 εργαζόμενους.