«Ηλεκτρονικό αίμα» υπολογιστών από την IBM

«Ηλεκτρονικό αίμα» υπολογιστών από την IBM

Πρωτότυπο ηλεκτρονικό υπολογιστή στα πρότυπα της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, παρουσίασε η εταιρεία.

Το ανθρώπινο μυαλό ως πρότυπο δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπολογιστών, χρησιμοποιούν οι ερευνητές της IBM, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το λεγόμενο «ηλεκτρονικό αίμα». Ένα υγρό που τροφοδοτεί τον υπολογιστή ακριβώς όπως αιματώνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Το μυαλό μας αποθηκεύει υπολογιστική ισχύ σε έναν εξαιρετικά μικρό χώρο, καταναλώνοντας μόλις 20 watts. Αυτό θέλει να πετύχει και η IBM. Το νέο σύστημα «οξειδοαναγωγής» προωθεί το ηλεκτρολυτικό «αίμα» στον υπολογιστή, προσφέροντας του ενέργεια κι αφαιρώντας τη θερμότητα.

Διαβάστε ακόμη: Η Κίνα κατασκεύασε τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου

Το πρώτο πειραματικό μοντέλο παρουσιάστηκε στα εργαστήρια της IBM στη Ζυρίχη από τους Dr. Patrick Ruch και Dr. Bruno Michel. Όραμά τους είναι να «χωρέσουν» μέχρι το 2060 στο κλασσικό κουτί ενός προσωπικού υπολογιστή την εξωπραγματική απόδοση του ενός petaflop (τετράκις εκατομμύρια υπολογισμοί το δευτερόλεπτο), ο οποίος σήμερα καλύπτει μισό ποδοσφαιρικό γήπεδο!

«Θέλουμε να στριμώξουμε έναν supercomputer σε έναν κύβο ζάχαρης. Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να παραδειγματιστούμε από τον ανθρώπινο εγκέφαλο», είπε ο Bruno Michel και συμπλήρωσε ότι «το μυαλό του ανθρώπου είναι 10.000 φορές πιο πυκνό και αποτελεσματικό από οποιονδήποτε υπολογιστή υπάρχει σήμερα. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιεί ένα άκρως αποδοτικό δίκτυο αγγείων και υγρών για να μεταφέρει ενέργεια και θερμότητα, ταυτόχρονα».