Ηλιακή λεωφόρος

Ηλιακή λεωφόρος

Ηλιακά πάνελ προσφέρουν εναλλακτική για την άσφαλτο στους δρόμους.

Ένα ζευγάρι Αμερικανών βρήκε τον τρόπο, εκτός από την παραγωγή ενέργειας, τα ηλιακά πάνελ να χρησιμεύσουν στην εξοικονόμηση βενζίνης, το λιώσιμο του φρέσκου χιονιού και την πρόληψη ατυχημάτων.

Η Τζούλι και ο Σκοτ Μπρουσάο από το Άινταχο ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να κάνουν τις οδικές μεταφορές του μέλλοντος πιο «καθαρές» και πιο ασφαλείς, με μια ιδέα τόσο απλή και τόσο ευφυή ταυτόχρονα: όπου οι δρόμοι είναι στρωμένοι, μπορούν να τοποθετηθούν ηλιακά πάνελ, τα οποία θα παράγουν ενέργεια που θα εφοδιάζει το δίκτυο. Το όφελος διπλό, αφού και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να επαναφορτίζονται και θα γίνεται εξοικονόμηση πετρελαίου που χρειάζεται για την κατασκευή της ασφάλτου.

Οι «Ηλιακοί Αυτοκινητόδρομοι», όπως αποκαλούν οι Μπρουσάο την εφεύρεση τους, είναι θερμαινόμενοι και εφοδιασμένοι με ενσωματωμένες οθόνες LED, που χρησιμεύουν για να προβάλουν οδικά σήματα, αλλά μπορούν να προβάλουν και προειδοποιήσεις για τους οδηγούς. Οι Μπρουσάο γνωρίζουν ότι το όραμα τους δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε μια ημέρα, γι’ αυτό και αποφάσισαν να ξεκινήσουν με μικρά βήματα. Με «μονοπάτια» για πεζούς και ποδήλατα ή μεγάλους χώρους στάθμευσης στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

Διαβάστε ακόμη: Οι μεταφορές κοιτούν προς τον ήλιο  

«Στην αρχή οι μισοί πίστευαν ότι είμαστε πανέξυπνοι και οι άλλοι μισοί τρελοί», λέει ο Σκότ Μρουσάο, ηλεκτρολόγος μηχανικός που έχει ξοδέψει πολλά χρόνια για να κάνει την ιδέα του πραγματικότητα. Η σύζυγός του, Τζούλι είναι ψυχολόγος. Κανένας από τους δύο δεν είχε την κατάλληλη ειδικότητα, αλλά η επιμονή και η δουλειά τους έπεισε την κυβέρνηση που τους έδωσε την πρώτη χορηγία το 2009 για να κατασκευάσουν τα πρωτότυπα, ενώ την επόμενη άνοιξη θα εγκαινιάσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, για το οποίο το κράτος τους έχει ήδη βραβεύσει με 750.000 δολάρια.

Στην πόλη τους, το Σαντπόιντ του Άινταχο, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, το ζευγάρι έχει εγκαταστήσει τα πρώτα πάνελ σε χώρο στάθμευσης, καταφέρνοντας να κατασκευάσει μια «γύαλινη» επιφάνεια σκληρή σαν ατσάλι, με οθόνες LED και θέρμανση. Από κάτω υπάρχει ένα δεύτερο «στρώμα» με μονάδες μικροεπεξεργαστών που ενεργοποιούν τα φώτα και επικοινωνούν με τα πάνελ και, τέλος, το τελευταίο στρώμα διασφαλίζει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που συλλέγεται φτάνει στα σπίτια και στις «πρίζες» όπου φορτίζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επιπλέον έχουν προβλέψει χώρο για την τοποθέτηση κι άλλων καλωδίων, για τηλεόραση ή τηλεφωνικές γραμμές, ενώ στα πλαϊνά έχουν σχεδιάσει λούκια για τη συλλογή του βρόχινου νερού, το οποίο θα μπορεί να ανακυκλώνεται και να χρησιμοποιείται στην άρδευση για παράδειγμα.

Διαβάστε ακόμη: Έγκριση εισαγωγής κινέζικων ηλιακών συλλεκτών στην ΕΕ

Αυτό που δεν έχει ελεγχθεί ακόμα είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Ακόμα και η άσφαλτος ή το τσιμέντο καταρρέουν, λέει ο Σκοτ Μπρουσάο, αν και στην περίπτωση των πάνελ, εάν σπάσει κάποιο, μπορεί να αντικατασταθεί και το «έξυπνο δίκτυο» θα έχει ενημερώσει τους οδηγούς για το πρόβλημα που θα συναντήσουν μπροστά τους.

Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας μπορεί να είναι το κόστος της κατασκευής των ηλιακών λεωφόρων, που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την ασφαλτοδρόμηση. Ωστόσο σε βάθος χρόνου, λένε οι Μπρουσάο, η τεχνολογία μπορεί να αποβεί κερδοφόρα.