Το ηλιακό καταμαράν ερευνά την προϊστορία του ελλαδικού χώρου

Το ηλιακό καταμαράν ερευνά την προϊστορία του ελλαδικού χώρου

Στη Μαρίνα της Ζέας έχει δέσει για λίγες μέρες το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος του κόσμου, το ελβετικό MS Tûranor PlanetSolar. 

Πρόκειται για ένα καταμαράν μοναδικό στο είδος του καθώς κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια η οποία συλλέγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικού εμβαδού 512 τ.μ..

Οι ηλιακοί συλλέκτες τροφοδοτούν 6 συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικού βάρους 8,5 τόνων οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη στο κόσμο κινητή συστοιχία μπαταριών για μη στρατιωτική χρήση. Για την πλεύση του καταμαράν χρησιμοποιούνται δύο ηλεκτροκινητήρες των 60kW.

Η μέγιστη ταχύτητα του MS Tûranor PlanetSolar είναι 14 knot (ναυτικά μίλια ανά ώρα) ή 26 km/h αλλά η τυπική ταχύτητα πλεύσης του είναι σχετικά μικρή καθώς κυμαίνεται στα 7,5 knots (13,9 km/h). Η μέση κατανάλωση είναι περίπου 20kW, 17kW για τους κινητήρες και 3kW για τα συστήματα διαβίωσης. Με τους ηλιακούς συλλέκτες σε πλήρη ανάπτυξη, το μήκος του πλοίου είναι 35 μέτρα, το πλάτος του 23 μέτρα και το ύψος του 6,3 μέτρα.

Έχοντας πλήρως φορτισμένες τις μπαταρίες και σε συνθήκες που δεν επιτρέπουν τη φόρτιση τους από τους ηλιακές συλλέκτες το καταμαράν έχει αυτονομία πλεύσης μέχρι και 72 ώρες. Η ναυπήγηση του πραγματοποιήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας, διήρκεσε 14 μήνες και δαπανήθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2010 το MS Tûranor PlanetSolar ξεκίνησε από το Μονακό με σκοπό να πραγματοποιήσει τον περίπλου της γης μόνο με την ενέργεια του ήλιου. Στις 4 Μαΐου του 2012, μετά από 584 ημέρες, το MS Tûranor PlanetSolar επέστρεψε και πάλι στο Μονακό ολοκληρώνοντας με επιτυχία το εγχείρημά του.

Διαβάστε περισσότερα στο digi1.gr