«Είμαι πολύ ντροπιασμένος και μετανιωμένος»: Ο CEO της SoftBank σχεδιάζει εκτεταμένες περικοπές κόστους

«Είμαι πολύ ντροπιασμένος και μετανιωμένος»: Ο CEO της SoftBank σχεδιάζει εκτεταμένες περικοπές κόστους
epa08212809 SoftBank Group Chairman and CEO Masayoshi Son gestures during a news conference in Tokyo, Japan, 12 February 2020. SoftBank Group Corp. announced a group operating loss of 118 million USD for the April to December 2019 period due to investments losses. EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO ARCHIVES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η SoftBank αντιμετωπίζει  προβλήματα από τις τεχνολογικές επενδύσεις, οδηγώντας σε ζημίες 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

του Will Daniel

Ο ιαπωνικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων και επενδύσεων τεχνολογίας SoftBank αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι έχασε 23 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου – οι πιο σημαντικές τριμηνιαίες ζημίες στην ιστορία της εταιρείας.

Η επενδυτική φρενίτιδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου Masayoshi Son τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε εφιάλτη για τη SoftBank το 2022, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια και οι φόβοι ύφεσης αποδεκάτισαν τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και τις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων.

«Όταν βγάζαμε μεγάλα κέρδη, βρισκόμουν κάπως σε παραλήρημα και κοιτάζοντας τον εαυτό μου τώρα, νιώθω πολύ ντροπιασμένος και μετανιωμένος», παραδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Ο Son πρόσθεσε ότι θα κάνει μεγάλες αλλαγές στο fund επιχειρηματικών κεφαλαίων της εταιρείας με επίκεντρο την τεχνολογία, που ονομάζεται Vision Fund, τους επόμενους μήνες, επιδιώκοντας να είναι «πιο επιλεκτικός στην πραγματοποίηση επενδύσεων», επειδή «η αγορά και ο κόσμος βρίσκονται σε σύγχυση».

Τα σχόλιά του απηχούν παρόμοιες δηλώσεις που έγιναν τον Μάιο, όταν η εταιρεία είπε ότι σχεδίαζε να μπει σε λειτουργία «άμυνας» αφού σημείωσε ζημίες ρεκόρ 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επενδυτική της μονάδα το περασμένο οικονομικό έτος.

Το Vision Fund έχει υποστηρίξει περισσότερες από 470 νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά η SoftBank ενέκρινε επενδύσεις μόλις 600 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, μια μείωση δαπανών κατά 97% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Ο Son σημείωσε επίσης ότι σχεδιάζει να «περιορίσει το κόστος χωρίς περιορισμούς» το τρέχον τρίμηνο και ότι το πλεονάζον προσωπικό μπορεί να είναι το πρώτο που θα φύγει.

«Δεν έχω άλλη επιλογή από το να περικόψω έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στο Vision Fund», είπε.

Η SoftBank είδε τις απώλειές της από επενδύσεις στο χρηματιστήριο να συσσωρεύονται κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Μόνο το Vision Fund σημείωσε ζημίες 2,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη συμμετοχή στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου της Νότιας Κορέας Coupang, η τιμή της μετοχής της οποίας έχει μειωθεί κατά 33% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, και 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια ζημίες από την DoorDash, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 46% από τον Ιανουάριο.

Αλλά είναι οι επενδύσεις σε αρχικό στάδιο του Vision Fund σημειώνουν τα χειρότερα αποτελέσματα εν μέσω μιας συνεχιζόμενης επιβράδυνσης των επιχειρηματικών κεφαλαίων, με νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Klarna να χάνουν δισεκατομμύρια σε αξία μέχρι στιγμής φέτος.

Η SoftBank αναγκάστηκε επίσης να πουλήσει 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές του κινεζικού γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba για να συγκεντρώσει μετρητά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και ξεφορτώθηκε επιπλέον μετοχές 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές μετά το τέλος του τριμήνου.

Πηγή: fortune.com