Ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία για τα 92 θύματα του Tupolev
- 25/12/2016, 18:45
- SHARE

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των πτωμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.
Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την 26η Δεκεμβρίου, στη μνήμη των θυμάτων της συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα. «Αύριο θα είναι ημέρα εθνικού πένθους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Νωρίτερα, οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι «δεν έχουν ενδείξεις» ότι υπάρχουν επιζώντες από το δυστύχημα.
Τα αίτια της συντριβής θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν την αναγκαία υποστήριξη, διαβεβαίωσε ο Πούτιν εκφράζοντας και πάλι τα συλλυπητήριά του.
Το Tu-154 εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 5.27, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του με προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας αφού προηγουμένως ανεφοδιάστηκε σε ένα αεροδρόμιο της πόλης Άντλερ, κοντά στο Σότσι.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Άμυνας, στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 92 άνθρωποι: 84 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ αυτών ήταν περισσότερα από 60 μέλη της χορωδίας Αλεξαντρόφ, εννέα δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί και η διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Σπραβεντλίβαγια Πομός» Ελιζαβέτα Γκλίνκα, που ήταν πολύ γνωστή στη Ρωσία ως «Δρ. Λίζα». Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί δέκα πτώματα.
Ο Πούτιν διέταξε νωρίτερα την κυβέρνηση να συγκροτήσει μια επιτροπή ερευνών που θα αναλάβει να καθορίσει τα αίτια της συντριβής. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέθεσε τη διέυθυνση αυτής της επιτροπής στον υπουργό Μεταξορών Μαξίμ Σοκόλοφ, ο οποίος αναμένεται να πάει από σήμερα στην περιοχή του δυστυχήματος.
Στη θαλάσσια περιοχή 2-3 χιλιόμετρα από την παραλία του Σότσι, αρμάδα του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, μαζί και ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και 63 δύτες «χτένιζουν» τη θαλάσσια περιοχή που κατέπεσε το Τούπολιεφ 154, στις 5.27 τα χαράματα.
Το κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους έχει εντοπιστεί, οι δύτες ανέσυραν ήδη τα πτώματα επτά επιβατών από βάθος 70 μέτρων. Οι έρευνες πρόκειται να κρατήσουν ώρες, ίσως και μερικές μέρες αφού γίνονται σε μεγάλο βάθος αλλά και οι καιρικές συνθήκες στα ανοικτά του Σότσι χειροτερεύουν.
Στο αεροδρόμιο εξελίσσεται μια άλλη τραγωδία με τους συγγενείς των θυμάτων που καταφθάνουν εκεί. Αλλά και στη Μόσχα, έξω από το θέατρο του συγκροτήματος «Αλεξάντροφ» δεκάδες άνθρωποι εναποθέτουν λουλούδια στη μνήμη των 63 καλλιτεχνών-χορευτών που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βίκτορ Όζεροφ, αναφερόμενος στα πιθανά αίτια του δυτυχήματος αποκλείει πλήρως την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας: Το αεροσκάφος ήταν του υπουργείου Άμυνας, ο εναέριος χώρος ρωσικός, εδώ δεν υπάρχει καμιά περίπτωση για τρομοκρατική επίθεση. Μετά την απογείωση το αεροσκάφος έπρεπε να εκτελέσει αναστροφή στον αέρα, πάνω απο τη θάλασσα. Ίσως να μην κατάφερε να μπει στην τροχιά που έπρεπε, εξηγεί ο Όζεροφ .
Αυτό που τώρα προέχει, είναι η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων και όχι οι ικασίες για τρομοκρατική πράξη που δεν το χωρά ο νους μας ότι θα μπορούσε να συμβεί σε αεροσκάφος του υπουργείου Άμυνας, τονίζει και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Δούμας, Αντρέι Κρασνόφ.
Στη Ρωσία η 26η Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί μέρα πένθους, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ματαίωσε τη συμμετοχή του στο μουσικό φωτό φεστιβάλ που επρόκειτο να γίνει στη ρωσική πρωτεύουσα του βορρά , την Αγία Πετρούπολη .
Πόνος , είναι η λέξη που εκφράζει το σύνολο της ρωσικής κοινωνίας από τη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν . Καταρχήν , για τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες – χορευτές του συγκροτήματος “Αλεξάντροφ” , που ανάλογο δεν υπάρχει στο κόσμο . Παντού όπου παρουσιάστηκε στη διάρκεια των 90 χρόνων της ύπαρξής του , προκαλούσε ρίγη ενθουσιασμού , ακόμα και σε χώρες με βαθιά αντισοβιετική – αντιρωσική κατεύθυνση , χαρακτηρίζονταν ως το βαρύ “πυροβολικό” της προώθησης της ρωσικής συμπάθειας στον κόσμο . Χάθηκε το 90% του βασικού κορμού του συγκροτήματος , το οποίο είχε ξαναβρεθεί πριν μερικούς μήνες στη Συρία .
Η “Ντόκτορ Λίζα” , η γυναίκα – γιατρός , επικεφαλής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης , “Δίκαιη βοήθεια” , είχε επισκεφθεί τη Λαττάκεια πριν από δυο μήνες , είδε τις ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό , υποσχέθηκε να το συγκεντρώσει και να επανέλθει . Τώρα , παραμονές εορτών πετούσε ξανά για να υλοποιήσει την υπόσχεσή της. Πριν τρεις βδομάδες , στο Κρεμλίνο , για την προσφορά της τιμήθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν με μετάλλιο . Τότε είχε αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων που πετάνε στις εμπόλεμες περιοχές , δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω .
Επίσης , τρία τηλεοπτικά συνεργεία , του ΝΤΒ, του καναλιού Ζβεζντά και του πρώτου παν – ρωσικού , εννέα νέοι άνθρωποι , πήγαιναν να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν εκεί τους προηγούμενους μήνες .
Τέλος , μια ομάδα αξιωματικών της ρωσικής αεροπορίας πετούσε για υπηρεσιακούς λόγους στη Συρία .