Ημέρα πλειστηριασμών, φόρου ακινήτων και τροπολογιών (upd)

Ημέρα πλειστηριασμών, φόρου ακινήτων και τροπολογιών (upd)

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής από το υπουργείο Οικονομικών – Ονομαστικές ψηφοφορίες σήμερα στην Ολομέλεια.

Με νέες προσθήκες και αναδιατυπώσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η Ολομέλεια υπερψήφισε κατά πλειοψηφία τα περισσότερα άρθρα και τις τρεις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ενώ για δεκαπέντε άρθρα (των πλέον βασικών συμπεριλαμβανομένων) έχουν ζητηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη ΔΗΜΑΡ, ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η συζήτηση για τη συνέχιση της υπό όρους διατήρησης της άρσης των πλειστηριασμών, για την οποία διεξάγεται σήμερα δεκάωρη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ονομαστική ψηφοφορία να τοποθετείται για απόψε το βράδυ, η οποία ξεκίνησε με ένταση μεταξύ των εισηγητών των κομμάτων.

Πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την διαδικασία κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση και ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα 6 και 7 τα οποία, όπως είπε, «αφορούν τα τοκογλυφικά πρόστιμα φωτιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νότης Μαριάς, που διαμαρτυρήθηκε για την διαδικασία του κατεπείγοντος και μίλησε για «νομοσχέδιο καρμανιόλα». Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε να παραμείνουν μόνο τα άρθρα για τους πλειστηριασμούς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιοτικό επίπεδο του λαού, χρησιμοποιεί την διαδικασία του κατεπείγοντος. Την απόσυρση όλων των άσχετων διατάξεων ζήτησε από την ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε παραβίαση του κανονισμού το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αναφέρεται στην ουσία του ν/σ πριν αρχίσει η συζήτηση του και υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων. Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ.

Θολό παραμένει το σκηνικό των νέων «τσουχτερών» προστίμων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, με το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά να κάνει λόγο για «άγνοια» του πρωθυπουργού ως προς τις σχετικές αλλαγές που ανεβάζουν το ποσοστό από 10 έως και 30% και τον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα να παραδέχεται σε δημοσιογράφους ότι «Βεβαίως και δεν ήξερε [ο Αντώνης Σαμαράς] αυτές τις λεπτομέρειες».

Τσίπρας: «Ριφιφί της κυβέρνησης στην ιδιωτική περιουσία»
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών, τη διάταξη για τα υπέρογκα πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και τον ενιαίο φόρο ακινήτων εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, δίνετε τη χαριστική βολή στη διαλυμένη οικονομία» είπε, ενώ ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών έκανε λόγο για «πρωτοφανή διαδικασία δήμευση της περιουσίας των πολιτών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «υποψήφιους άστεγους». Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, καλώντας τους να μην «γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα».

Για μεγάλη σύγχυση, αντιστροφή της πραγματικότητας και αδικαιολόγητες αντιδράσεις κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

Απαντώντας στις επικρίσεις για το άρθρο που αφορά προσαυξήσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη, για το οποίο ζητήθηκε η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του ενώ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές, ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε ότι οι ρυθμίσεις του ισοδυναμούν πλήρως με επανάληψη της ισχύουσας ρύθμισης του κώδικα φορολογικής διαδικασίας που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο.

Διαβάστε για τις αλλαγές στα πρόστιμα

Συνεχείς διαβουλεύσεις
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επιπλέον αλλαγές και τις βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, σε σύντομη παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πληρωμής φορολογικών οφειλών μέσω παραχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο (σχετική τροπολογία έχει ήδη καταθέσει ο γραμματέας της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης) και να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της φορολόγησης των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων αφού καταμετρηθούν και γίνει εφικτή η κοστολόγηση μιας ενδεχόμενης ρύθμισης – ενώ επανέλαβε προηγούμενη αναφορά του σε καθιέρωση πλαφόν 10.000 ευρώ για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων εκ μέρους των αγροτών, βάσει του οποίου – όπως τόνισε – θα εξαιρεθεί της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων, το 70% των αγροτών.

Για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των – εκάστοτε – τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» ή «έργα τέχνης». Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 5, για το οποίο θα διεξαχθεί αύριο ονομαστική ψηφοφορία.

Αναδιατυπώθηκε επίσης, η ρύθμιση που απαλλάσσει τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη από προσωπικές ευθύνες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (με εξαίρεση τις ευθύνες για ζημίες προκληθείσες από δόλο η βαριά αμέλεια). Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «ο κος Μάναλης που μοχθεί και βοηθά, έχει δεχθεί πάρα πολλές μηνύσεις. Προσαρμόζουμε τη διάταξη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα της κατάθεσής της», ανέφερε ο κος Στουρνάρας.

Σε έκκληση προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών τους ζήτησε «να μείνουν προσηλωμένοι στον μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης».

Διαβάστε ακόμη: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο των πλειστηριασμών από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές

Οι αντικειμενικές αξίες του Ψυχικού
Μετά την πρωτοβουλία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να υπολογίσει τον ΦΑΠ του Δήμου Ψυχικού  με τις αντικειμενικές αξίες του 2007.

Αλλαγές στο παρά πέντε
Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα αποσύρει και την παράγραφο 6 του άρθρου 7, που αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη και είχε δεχτεί τις εντονότατες διαμαρτυρίες όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Στις νέες ρυθμίσεις που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης προβλέπεται μεταξύ άλλων:
-Αύξηση του χρονικού διαστήματος μέχρι 3 μήνες που έχει ο δανειολήπτης για να καταβάλει τη δόση.
-Στους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% στο 20% η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση του δανείου.
-Αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 ευρώ στα 20.000 με δόση 10% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.

Πληροροφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ