«Ημέρες οργής» σε Ελλάδα και Ισπανία

«Ημέρες οργής» σε Ελλάδα και Ισπανία
Greek Prime Minister Alexis Tsipras sits on March 18, 2015 in the parliament in Athens. Greece was responding sharply to apparent pressure from the EU not to pass a so-called "humanitarian crisis" law that would provide free electricity and food stamps for the poorest households. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

«Αν κάποιος γνωρίζει τι μπορεί να προκαλέσει η οργή τότε είναι ο Αλέξης Τσίπρας», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

 

Όταν επανεκλέγονταν τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας με ένα πρόγραμμα λιτότητας ανά χείρας προετοίμασε τους Έλληνες για όσα θα ακολουθήσουν, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Ημέρες οργής»: «Αν κάποιος γνωρίζει τι μπορεί να προκαλέσει η οργή τότε είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Εκείνη τον έφερε στην εξουσία, μιας και οι Έλληνες δεν ήθελαν πια να πληρώνουν ξανά και ξανά για τα λάθη του παρελθόντος.

Τώρα όμως η οργή στρέφεται εναντίον του. Απεργίες στο μετρό, τα πλοία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και μια γενική απεργία αύριο. Και τη νύχτα της Δευτέρας τρεις εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωστο αν πρόκειται για αντίδραση στην πολιτική λιτότητας. Οι επιθέσεις ωστόσο αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, την ώρα που στις μάκρυνες Βρυξέλλες μιλούν για νέες μεταρρυθμίσεις».

Ας ξεκινήσει η αλληλεγγύη από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στην ΕΕ: «Η ΕΕ απειλείται με εκτροχιασμό. Οι συμφωνίες δεν τηρούνται, η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών έχει χαθεί, οι υποσχέσεις αθετούνται, οι κανόνες παραβιάζονται, ενώ την ίδια ώρα προκρίνονται εθνικές λύσεις. Άλλο ήταν το πνεύμα που οδήγησε κάποτε στην δημιουργία της ΕΕ. Αν πράγματι οι χώρες-μέλη αποδίδουν αξία στην ΕΕ τότε θα πρέπει να επικρατήσει μεταξύ τους αλληλεγγύη. Ας ξεκινήσουν από την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων».

H Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην διαφωνία εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στο ζήτημα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων από τη Συρία: «Φέτος θα έρθουν στην Γερμανία περισσότεροι από 1.000.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να φέρουν αργότερα και τις οικογένειές τους στη χώρα χωρίς σχεδόν καθόλου περιορισμούς. Επειδή όμως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει φθάσει στα όριά της με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, θα πρέπει να αποδεχθούμε τη διεξαγωγή μιας δημόσιας συζήτησης για ποιους πρόσφυγες είναι δυνατή μια τουλάχιστον προσωρινή αναστολή της επανένωσης των οικογενειών».

Η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονία περνά από την συνταγματική αναθεώρηση

Οι προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία που δρομολογεί η Καταλονία σχολιάζονται από την Frankfurter Rundschau: «Το κοινοβούλιο της Καταλονίας αποφάσισε να αγνοεί από εδώ και στο εξής τις αποφάσεις των ισπανικών θεσμών συμπεριλαμβανομένου και τους Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η ανυπακοή έχει βέβαια την γοητεία της, μιας και εδώ φαίνεται ο αδύναμος Δαβίδ να πολεμά κατά του πανίσχυρου Γολιάθ. Όμως η Ισπανία, όπως και όλες οι άλλες χώρες του κόσμου, ήταν ένα αδιαίρετο έθνος.

Όποιος όμως παρόλα αυτά επιθυμεί την διαίρεση θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας. Οι αυτονομιστές θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο διότι έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Μια απόσχιση της Καταλονίας συνεπάγεται την διχοτόμηση της Ισπανίας. Και εκεί πρέπει να έχουν λόγο όλοι οι Ισπανοί».

Πηγή: Deutsche Welle