Το «ημερολόγιο» της λέσχης Bilderberg

Το «ημερολόγιο» της λέσχης Bilderberg

Όταν η εικόνα είναι... όλες οι λέξεις!

Κορυφαίοι τραπεζίτες, CEOs κολοσσών σε όλους τους καίριους επιχειρηματικούς τομείς, επικεφαλείς think-tank, πρωθυπουργοί, υπουργοί, διορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί, στρατιωτικοί, μονάρχες, δημοσιογράφοι και λομπίστες: απ’ όλα είχε και φέτος ο «μπαχτσές» της Μπίλντερμπεργκ, στην 62η συνεδρίαση της, που έριξε ήδη «αυλαία» στην Κοπεγχάγη, γιορτάζοντας με την ευκαιρία τα 60α γενέθλιά της μυστικοπαθούς, κλειστής σαν στρείδι Λέσχης.

Τελικά ανακοινωθέντα, κείμενα συμπερασμάτων και λοιπά συναφή μην περιμένετε! Το μόνον που κυκλοφορεί ως σοβαρή φήμη είναι ότι το επόμενο ραντεβού έχει δοθεί για του χρόνου στην Πορτογαλία: τη νέα ενσάρκωση των ευρωπαϊκών «πήλινων» success stories…

Τι μάθαμε, όμως, από τη φετινή συνεδρίαση των «κωλωφώνων» της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής σκέψης; Απαντήσεις στο ερώτημα επιχειρούν να δώσουν με έντονα καυστική διάθεση, μέσα από τις σελίδες της Guardian, ο δημοσιογράφος-κωμικογράφος-αγρότης Τσάρλι Σκέλτον και η freelance φωτογράφος και ακτιβίστρια κατά του καπιταλισμού, Χάνα Μπόρνο, που «στρατοπέδευσαν» έξω από το ξενοδοχείο Marriott της πρωτεύουσας της Δανίας.

Οι… ακάματοι σύνεδροι της Μπίλντερμπεργκ

Πόσο δουλειά γίνεται τελικά πίσω από τις κλειστές πόρτες της Λέσχης; Ο φωτογραφικός φακός της wearechange.org «συνέλαβε» και «ανέκρινε» τον σύνεδρο Κρίστιαν Ράινιγκ-Τόνεσεν, επικεφαλής της Statkraft: της κρατικής ενεργειακής εταιρίας της Νορβηγίας και μίας από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. Ο Κρίστιαν είχε μόλις επιστρέψει από το τζόκινγκ, εκμεταλλευόμενος ένα τρίωρο διάλειμμα στις συνεδριάσεις, που όπως λέει είναι «συνεχείς», «ενδιαφέρουσες» και απαιτητικές».  Παρ’ όλα αυτά, δείχνει λίγο δυστακτικός να επιστρέψει στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. «Δεν θα το έλεγες και διασκεδαστικό», λέει και φύγει βιαστικά για να ετοιμαστεί για την επόμενη συνεδρία…

 

Η υψηλή τέχνη του lobbying

Το lobbying στο περιθώριο της Μπίλεντερμπεργκ συνεχίζεται αδιάλειπτα, ακόμη και την ώρα ενός χαλαρού καφέ. Ίσως εκεί μάλιστα να κλείνονται και τα πιο μεγάλα deals, όπως αφήνει π.χ. να φανεί η σύνθεση της παρέας και η κινησιολογία σε αυτή τη φωτογραφία: ο Τόμας Έντερς, CEO της Airbus, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του (διπλωματικά «μέσα σε όλα»)  Σουηδού ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ, αλλά το ενδιαφέρον του φαίνεται να μονοπωλεί η συζήτηση-καθοδήγηση του Βίκτορ Χαλμπερστάντ της Goldman Sachs.

Παραδίπλα, σε ένα άλλο τραπέζι, η συζήτηση έχει «ανάψει»:  στα δεξιά κάθεται η Ευρωπαία Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ που -αν και απερχόμενη- είναι ίσως η πιο σημαντική αυτή τη στιγμή διαπραγματεύτρια εκ μέρους της Ευρώπης για το θέμα του ιδιωτικού απορρήτου, στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Στη μέση είναι ο Έρικ Σμιτ, εκτελεστικός πρόεδρος της Google, η οποία έχει δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια στο lobbing για αλλαγή του καθεστώτος εταιρικού φόρου στην Ευρώπη και υπέρ της χαλάρωσης του θεσμικού πλαισίου για το ιδιωτικό απόρρητο. Αριστερά, την παρέα συμπληρώνει ο Άλεξ Καρο, CEO στην Palantir Technologies, που ειδικεύεται στους τομείς των spyware και των big data analytics…

 

Η… réservé ιδιωτικότητα

«Υπάρχει απόρρητο στην ιδιωτική ζωή;» ήταν ένα από τα -προφανώς ρητορικά- ερωτήματα στις θεματικές ενότητες της φετινής συνεδρίασης της Λέσχης. Για τον τον Αμερικανό στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (τη… διαβόητη πια NSA), η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Δεν κρύβει πάντως την έντονη ενόχλησή του, όταν τον απαθανατίζει χωρίς τη συνέναισή του ο φωτογραφικός φακός. Προφανώς, δεν θέλει να τον παρακολουθούν!

 

Τα «τυφλά» συστημικά ΜΜΕ

Παραδόξως, τα συστημικά ΜΜΕ δεν συγκινήθηκαν (και) από τη φετινή συνεδρίαση της Μπίλντερμπεργκ. Το Reuters για παράδειγμα δεν αφιέρωσε ούτε μία κουβέντα. Οι βρετανικοί Times από την άλλη δεν έγραψαν ούτε μία γραμμή για το γεγονός ότι στην Κοπεγχάγη έδωσαν το παρόν δυο εν ενεργεία Βρετανοί υπουργοί (με τον Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, να αναδεικνύεται μάλιστα σε κεντρικό πρόσωπο), παρέα με τους επικεφαλής της MI6, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, της BP, της Shell, της Google κ.α.  Ενώ η «ελαφριά» Daily Mail προτίμησε να ασχοληθεί αντί, με τον Όσμπορν, με τη χαμένη γάτα του, που τελικά εντοπίστηκε από έναν άνεργο, σώα και ασφαλής!

Τα ενοχλητικά «εναλλακτικά» ΜΜΕ

Η… επιδημία «επιλεκτικής δημοσιογραφικής τύφλωσης» δεν προσέβαλε πάντως τα εναλλακτικά ΜΜΕ, που χρηματοδοτούνται από το κοινό και κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να ρίξουν λίγο φως στα «σκοτεινά» κεφάλαια της Λέσχης. Έτσι προέκυψε το σπαρταριστό σε αντιδράσεις video του pressfortruth.ca με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Goldman Sachs International, Πίτερ Σάδερλαντ, καθώς περιφερόταν στους δρόμους της Κοπεγχάγης, συνοδευόμενος από τον -«πρωτάρη» στη Λέσχη- Ιρλανδό υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας, Σάιμον Κόβενεϊ.

 

Το χρήμα δεν κρύβεται
Από στιλιστικής άποψης, τις εντυπώσεις έκλεψε ως συνήθως ο πάντα ακριβο-καλοντυμένος Μπιόρν Ουάλρους, πρόεδρος της φινλανδικής εταιρίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Sampo Group.

1/2

Όμως τα πρωτεία φέτος λίγο έλλειψε να του κλέψει η επικεφαλής του ΔΝΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ, που πηγαινοερχόταν στις πλείστες όσες συνεδρίες -π.χ. με θέματα όπως «Το μέλλον της Δημοκρατίας και η παγίδα της μεσαίας τάξης»- με φουράλια και τσάντες της Hermès, το κόστος των οποίων ξεπερνά άνετα το ετήσιο εισόδημά σας, και με διαφορά!

Δεν έχουν όλοι φινέτσα

Μεταξύ άλλων, είναι δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της «αυτοκρατορίας» των Agnelli. Παρ’ όλα αυτά, ο Τζον Ελκάν προφανώς δεν κληρονόμησε το παραμικρό από την ιταλική φινέτσα. Δικαίως, η Guardian χαρακτηρίζει το ροζ πουλόβερ του ως «το χείριστο είδος ρούχου που έχει φτιαχτεί τα τελευταία 700 χρόνια του δυτικού πολιτισμού»…

 

Μία λέσχη που δεν «κολλάνε» όλοι

Μερικοί από τους συνέδρους έδειχναν σαν ξένα στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο Καναδός υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ανάπτυξης και Πολυπολιτισμικότητας, Τζέησον Κένεϊ. Στη φωτογραφία φαίνεται ξεκάθαρα ότι βαριέται μέχρι θανάτου στον βραδινό μπουφέ του Σαββάτου, παραμονή του κλεισίματος των εργασιών…

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι Έλληνες περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα της λέσχης Μπίλντερμπεργκ;

Το σκάνδαλο της FIFA τινάζει στον «αέρα» το Μουντιάλ του Κατάρ

Goldman Sachs: Πόσο πιθανό είναι να πάρει η Ελλάδα το Μουντιάλ;