Ημιαγωγοί: Η Κίνα «μεγαλώνει» το μερίδιο πωλήσεων στην ακριβότερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης

Ημιαγωγοί: Η Κίνα «μεγαλώνει» το μερίδιο πωλήσεων στην ακριβότερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης
ASML logo billboard near the airport of Eindhoven. ASML is a Dutch multinational company manufacturing machines of photolithography systems, the largest supplier for the semiconductor industry in the world based in Veldhoven. ASML reported Sales up to 30% in Q1 2021 as the chip shortage boosts demand. Eindhoven, the Netherlands on April 21 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Είναι ο μοναδικός παραγωγός του εξοπλισμού λιθογραφίας που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών

Η Κίνα απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων στην ASML, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μηχανημάτων για την παραγωγή ημιαγωγών, που είναι παράλληλα η τεχνολογική εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη.

Πέρα από τη ηγετική θέση της στον τεχνολογικό κλάδο της Ευρώπης, η ολλανδική εταιρεία είναι ο μοναδικός παραγωγός του εξοπλισμού λιθογραφίας που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ASML για τη χρήση του τρίτου οικονομικού τριμήνου του 2023, το μερίδιο των πωλήσεων της στην αγορά της Κίνας διαμορφώθηκε στο 46% επί των συνολικών της πωλήσεων, όταν ήταν στο 24% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους και στο 8% για το πρώτο τρίμηνο.

Οι συνολικές παραγγελίες της ASML διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 42% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν πως οι παραγγελίες της εταιρείες θα φτάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η διοίκηση της ASML αναμένει πως τα συνολικά της έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ των 6,7 και των 7,1 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για έσοδα 6,91 δισ. δολαρίων

Ενώ η ASML διατηρεί ένα σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, η βιομηχανία ημιαγωγών βιώνει μια επιβράδυνση μετά τον πληθωρισμό και τους φόβους ύφεσης που έπληξαν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι πωλήσεις της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), του μεγαλύτερου πελάτη της ASML, μειώθηκαν κατά 11% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Νωρίτερα φέτος, η ASML δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιβραδύνει τις προσλήψεις εν μέσω της ύφεσης.

Ο περιορισμός των εξαγωγών στην Κίνα

Υπενθυμίζεται πως η ASML έχει μπει στο στόχαστρο της προσπάθειας των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εξαγωγές τεχνολογίας αιχμής προς την Κίνα. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ , Τζο Μπάιντεν, έπεισε την ολλανδική κυβέρνηση να εμποδίσει την ASML να στείλει στην Κίνα χωρίς άδεια ορισμένες μηχανές λιθογραφίας εμβάπτισης βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας, τη δεύτερη πιο προηγμένη σειρά προϊόντων της. Οι ολλανδικοί περιορισμοί πρόκειται να τεθούν πλήρως σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη πρόσθετους περιορισμούς στις εξαγωγές που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών. Η ASML δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν τις πωλήσεις της εκεί μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ASML απαγορεύεται ήδη να πωλεί τον πιο προηγμένο εξοπλισμό της, γνωστό ως μηχανήματα ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας, στην Κίνα. Η εταιρεία λέει ότι δεν αναμένει ότι τα ολλανδικά και αμερικανικά μέτρα θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις οικονομικές της προοπτικές για το έτος ή μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com