Νέοι περιορισμοί από τις ΗΠΑ για εξαγωγές ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα

Νέοι περιορισμοί από τις ΗΠΑ για εξαγωγές ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα
Photo: pixabay.com
Οι νέοι περιορισμοί απαγορεύουν την πώληση των εκδόσεων των τσιπ της Nvidia, των H800 και A800.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη νέους περιορισμούς για τις εξαγωγές τσιπ που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης από αμερικανικές επιχειρήσεις προς την Κίνα.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να κλείσει τα κενά στους ελέγχους των εξαγωγών που ανακοινώθηκαν πριν από ένα χρόνο, οι οποίοι αντιμετώπισαν έντονες αντιδράσεις από την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών και κλιμάκωσαν τις εντάσεις με το Πεκίνο, μετέδωσε η Wall Street Journal.

Οι νέοι περιορισμοί απαγορεύουν την πώληση των εκδόσεων των τσιπ της Nvidia, των H800 και A800, που επιτρεπόταν να εξάγονται στην Κίνα βάσει των παλαιών περιορισμών.

«Οι επικαιροποιήσεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ελέγχουν την πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ, η οποία θα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη του μοντέλου επόμενης γενιάς της Κίνας στα σύνορα και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τρόπους που απειλούν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας, ιδίως επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές χρήσεις και εκσυγχρονισμό» ανέφερε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο.

Αντιδράσεις από τις αμερικανικές επιχειρήσεις

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες επεκτείνουν σημαντικά την εξουσία της αμερικανικής κυβέρνησης να καθορίζει ποια προϊόντα μπορούν και δεν μπορούν να πωλούν οι αμερικανικές εταιρείες στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Απαγορεύονται οι αποστολές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης υψηλών προδιαγραφών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν αναπτυχθεί από την Nvidia και την Intel για την κινεζική αγορά, χωρίς άδεια. Και τα τσιπ της «γκρίζας ζώνης» που βρίσκονται ακριβώς κάτω από αυτά τα όρια θα απαιτούν πλέον κοινοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αρνηθεί τις πωλήσεις τους.

Η Semiconductor Industry Association, ένας αμερικανικός όμιλος της βιομηχανίας τσιπ, κατήγγειλε τους κανόνες σε ανακοίνωσή της. «Οι υπερβολικά ευρείς, μονομερείς έλεγχοι κινδυνεύουν να βλάψουν το αμερικανικό οικοσύστημα ημιαγωγών χωρίς να προάγουν την εθνική ασφάλεια, καθώς ενθαρρύνουν τους υπερπόντιους πελάτες να κοιτάξουν αλλού» σημειώνεται σε ανακοίνωση της ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal