Ην. Βασίλειο: Από 11 Φεβρουαρίου είσοδος πλήρως εμβολιασμένων ταξιδιωτών χωρίς διαγνωστικό τεστ

Ην. Βασίλειο: Από 11 Φεβρουαρίου είσοδος πλήρως εμβολιασμένων ταξιδιωτών χωρίς διαγνωστικό τεστ
Ποια η αντίδραση των ελληνικών ταξιδιωτικών πρακτορείων – Τι γίνεται με τις προκρατήσεις.

Καλά είναι τα μαντάτα για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Αγγλία, αφού όπως διατυπώθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τα επίσημα χείλη του Υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς, από τις 11 Φεβρουαρίου καταργείται η υποχρέωση για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία από το εξωτερικό να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού.

Παράλληλα, από τις 04:00 το πρωί της 11ης Φεβρουαρίου θα γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολίων από 16 ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Μεξικού, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών και των προορισμών που γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου σε 180.

Πέρα από την ταλαιπωρία και την αναμονή για την έκδοση των αποτελεσμάτων – που μεταφράζεται σε μια μέρα καραντίνας για τον ταξιδιώτη – , η εν λόγω απόφαση, εκτός από ψυχολογικό, έχει και οικονομικό αντίκτυπο δεδομένου ότι ο τουρίστας απαλλάσσεται από το έξτρα κόστος των 30 λιρών που απαιτείται για τη διεξαγωγή του τεστ.

Η ανακοίνωση ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι θα επισπευσθεί η άρση περιοριστικών μέτρων, με τον κ. Σαπς να εξηγεί πως η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε διότι πλέον τα τεστ στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες έχουν ξεπεράσει τη χρησιμότητά τους. Ταυτόχρονα μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επανασυνδεθεί με βασικές αγορές, θα τονώσουν τους αερομεταφορείς που είδαν την πληρότητα να πέφτει κατακόρυφα και θα ζεστάνουν την βρετανική οικονομία που στηρίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της στον βρετανικό τουρισμό.

«Καταργούμε τα τεστ για τα εμβολιασμένα άτομα, όχι μόνο διευκολύνοντας τα ταξίδια, αλλά εξοικονομώντας περίπου 100 λίρες ανά οικογένεια σε επισκέψεις στο εξωτερικό, παρέχοντας βεβαιότητα στους επιβάτες, στους μεταφορείς και στον ζωτικό τομέα του τουρισμού για την άνοιξη και την καλοκαιρινή περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως πλήρως εμβολιασμένοι νοούνται όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις ενός εγκεκριμένου εμβολίου ή μία δόση του εμβολίου Janssen. Στην περίπτωση που οι ταξιδιώτες δεν ανήκουν στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων δεν θα μπαίνουν σε απομόνωση όταν φτάνουν στην Αγγλία και ούτε θα υποβάλλονται σε δεύτερο διαγνωστικό τεστ την όγδοη  ημέρα από την άφιξη. Υποχρεούνται όμως σε διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση προς Αγγλία και σε μοριακό τεστ τύπου LcR τη δεύτερη ημέρα από την άφιξη.

Οι κάτω των 18 ετών θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουν καμία δοκιμασία στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.Από τις 3 Φεβρουαρίου, εξάλλου, οι νέοι 12-15 ετών στην Αγγλία θα μπορούν να αποδείξουν το καθεστώς εμβολιασμού τους μέσω του NHS Covid pass για διεθνή ταξίδια.

Τέλος, ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα «απλοποιήσει» το Έντυπο Εντοπισμού Επιβατών, «καθιστώντας το ταχύτερο και ευκολότερο να συμπληρωθεί». Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι ταξιδιώτες θα έχουν μια επιπλέον ημέρα για να συμπληρώσουν τη φόρμα πριν ταξιδέψουν.

Μετά την Αγγλία η… Γαλλία

«Είναι σίγουρα μια απόφαση που γεμίζει με αισιοδοξία τον ταξιδιώτη και τον ενθαρρύνει να προβεί στην οργάνωση ενός επαγγελματικού ή ταξιδιού αναψυχής καθώς αισθάνεται ότι έχουμε αρχίσει να προσπερνάμε το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα πανδημία. Θεωρούμε ότι τα βήματα της Αγγλίας θα ακολουθήσει πολύ σύντομα και η Γαλλία» τονίζει στο fortunegreece.com ο Στάθης Βλασσόπουλος, Ιδιοκτήτης της Vlassopoulos Travel.

Στάθης Βλασσόπουλος
Στάθης Βλασσόπουλος

Βλέποντας ωστόσο, όπως λέει, τη μεγάλη εικόνα η τουριστική αγορά είναι εξαιρετικά «παγωμένη» και οι επαγγελματίες του κλάδου δυσκολεύονται να κάνουν μακροπρόθεσμα business plans αφού τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και κάθε αγορά εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες.

«Ως ταξιδιωτικό πρακτορείο έχουμε ετοιμάσει πακέτα για τις εξορμήσεις της Καθαράς Δευτέρας, της 25ης Μαρτίου, την περίοδο του Πάσχα και του Αγίου Πνεύματος. Αν και οι Έλληνες ακολουθούν τη λογική των last minute κρατήσεων, υπάρχει μεγάλη ζήτηση καθώς λόγω της στέρησης των προηγούμενων ετών θέλoυν πολύ να ταξιδέψουν. Σε εμάς δουλεύουν πολύ οι αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Θεωρώ ότι από το Μάρτιο και μετά θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, εάν δεν έχουμε κάποια απρόοπτη εξέλιξη» καταλήγει ο κ. Βλασσόπουλος.

Από Μάιο και μετά θα δούμε σοβαρές κρατήσεις

«Η κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσει αρκετά την παγκόσμια τουριστική αγορά καθώς δίνει το καλό παράδειγμα που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες αγορές» επισημαίνει ο COO του ταξιδιωτικού πρακτορείου Argo Travel, Στρατής Βουρσούκης.

Στρατής Βουρσούκης
Στρατής Βουρσούκης

Ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός υπογραμμίζοντας πως η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των κρατήσεων από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι από τον Μάιο θα δούμε να πραγματοποιούνται ουσιαστικές κρατήσεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια εικόνα αναφορικά με το πώς θα κινηθεί η φετινή τουριστική σεζόν. Σε επίπεδο εισερχόμενου τουρισμού υπάρχει κινητικότητα από την Αμερική. Αντίστοιχα οι Έλληνες που έχουν στην άκρη ένα σοβαρό ποσό να ξοδέψουν για ταξίδια επιλέγουν κυρίως τη Ν. Αμερική (Περού, Χιλή, Κούβα) αλλά και ταξίδια ειδικού ενδιαφέροντος στα οποία θα ζήσουν μοναδικές εμπειρίες ζωής. Για παράδειγμα επιλέγουν να επισκεφτούν την Αλάσκα και να μετακινηθούν με παγοθραυστικό ή να γυρίσουν σε 15-20 μέρες την Αμερικανική Ήπειρο».

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που μοιράζεται ο κ. Βουρσούκης είναι το γεγονός ότι τα ταξίδια με group τείνουν προς εξαφάνιση και το κενό έρχονται να καλύψουν τα ατομικά ταξίδια, maximum πέντε ατόμων.

«Παρά τις όποιες αντιξοότητες, το κλίμα είναι θετικό. Από Μάιο και μετά θα δούμε να γίνονται πράγματα και στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού. Η Ελλάδα θα δουλέψει κυρίως με Ευρώπη και Αμερική. Θεωρώ ότι θα αργήσουμε να δούμε μαζικό τουρισμό από την Ασία και άλλους μακρινούς προορισμούς».