Ινδία: Ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος

Ινδία: Ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος
Photo: pixabay.com
Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, το φορολογικό καθεστώς και οι κλάδοι που θεωρούνται ... sexy.

Ένα βασικό ερώτημα για την επιχειρήσεις που στηρίζουν το αναπτυξιακό τους πλάνο στον παράγοντα εξωστρέφεια, έχει να κάνει με τον εντοπισμό των αγορών εκείνων που δεν παρουσιάζουν σημάδια κορεσμού, αλλά προοπτικές ανάπτυξης. Η δραστηριοποίηση σε “παρθένες” αγορές σημαίνει ισχυρό προβάδισμα στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου, αλλά και ταχύτητα στην εδραίωση ενός ξενόφερτου brand που προσπαθεί να “χτίσει” δεσμούς με το καταναλωτικό του κοινό.

Για τις ευρωπαϊκών συμφερόντων εταιρείες, και δη για τις ελληνικές, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Ινδίας. Μπορεί να μας χωρίζουν 7869 χλμ από την ασιατική χώρα, όμως η δυναμική των διμερών εμπορικών σχέσεων είναι μεγάλη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Ινδία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Το επιχειρηματικό φλερτ με την  Ινδία είναι έντονο καθώς αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις, μαζί με την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Δεν είναι μόνο το τεράστιο πληθυσμιακό μέγεθός της – 1,36 δισεκατομμύρια κάτοικοι– αλλά και ο τεχνολογικός «αναβρασμός» που συντελείται στους κόλπους της, που της επιτρέπουν να παίζει μπάλα με τους δικούς της όρους, όπου αποφασίζει να τοποθετηθεί επενδυτικά. Παράλληλα, έχει αναχθεί σε σημαντικό hub για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων με τεχνολογικό, κυρίως, προσανατολισμό.

Μιλώντας με στοιχεία και αριθμούς, την περίοδο 2017-2018 το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε κατά 7,2%, ενώ αύξηση της τάξης του 7% σημειώθηκε και το διάστημα 2018-19, με τους αναλυτές να δηλώνουν αισιόδοξοι και να προβλέπουν αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης σε βάθος τριετίας. Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις-εξαγορές, τη χρονιά που μας πέρασε άγγιξε τα  129,4 δισ. δολ. το 2018, ενώ οι επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων και Venture Capitals διαμορφώθηκαν στα 20,5 δισ. δολάρια.

Σε επίπεδο νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η χώρα διαθέτει πάνω από 4.700 strartups, με εργατικό δυναμικό που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 160-170 εκατομμύρια έως το 2021.

Ποια ελληνικά προϊόντα καταγράφουν ζήτηση

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βγουν από τη Γηραιά Ήπειρο που αντιμετώπιζε τα ίδια οικονομικά προβλήματα, και να αναζητήσουν εμπορικούς εταίρους σε αγορές που μέχρι πρότινος τους φαινόταν δύσκολο έως και ακατόρθωτο να  προσελκύσουν. Η διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα, αλλά και οι υψηλοί δασμοί που στόχο είχαν την ενίσχυση της ζήτησης για εγχώρια προϊόντα, δεν τοποθετούσαν την Ινδία ψηλά στην ατζέντα των εξαγωγικών προορισμών.

Αψηφώντας τα εμπόδια δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν πάρει το ρίσκο. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα των Chipita, Velti, Alumil, Μαϊλης, Intrakom, Frigoglass, Eurocert, Pharmathen, Ικτίνος και Danaos που έχουν αναλάβει σημαντικά projects στην περιοχή.

Οι κλάδοι που αποτελούν πρόσφορο πεδίο επιχειρηματικής δράσης μεταξύ των δύο χωρών είναι η γεωργία, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι υποδομές, αλλά και η πληροφορική.

Οι ελληνικές εξαγωγές στην Ινδία διαμορφώνονται κοντά στα 62,5 εκατ. ευρώ σε αξία, ενώ οι εισαγωγές από την Ινδία αγγίζουν τα 298 εκατ. ευρώ.Ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε το 2016 σε 360 εκατ. ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι σαφώς αρνητικό για την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελεί ο τουρισμός, όπου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έντονο ενδιαφέρον του ινδικού κοινού για τη χώρα μας.

Αρκετές ελληνικές εταιρείες αναζητούν την τύχη τους στην αγορά της Ινδίας εξάγοντας τρόφιμα (ελαιόλαδο και ελιά, κρασί, τυριά, φρούτα και χυμούς φρούτων), καταναλωτικά αγαθά, προϊόντα αλουμινίου, ενώ δυναμική εμφανίζει και ο κλάδος των κατασκευών. Μάλιστα, η Ελλάδα θεωρείται σημαντικός εμπορικός εταίρος στην εξαγωγή βάμβακος, scrap (κυρίως αλουμίνιο, σιδηρούχα μέταλλα, χαλκό και μόλυβδο), μαρμάρου και γρανίτη, φύλλων αλουμινίου, ανθρακικού ασβεστίου, αλλά και… ακτινίδιου!

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ινδικών προϊόντων στην Ελλάδα, τη μερίδα του λέοντος λαμβάνουν τα πετρελαϊκά προϊόντα, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, τα αυτοκίνητα, ο χάλυβας, οι σπόροι σουσαμιού, οι κατεψυγμένες γαρίδες και τα καλαμάρια, τα καρύδια και ο καφές.

 

Μιλώντας στο fortunegreece.com ο Χρήστος Δήμας, Group Administrator στην Comtrade, εξηγεί ότι παρά τις πολιτισμικές διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες, όταν υπάρχει ένα σωστά καταρτισμένο επενδυτικό σχέδιο και στρατηγική, τότε οι διαδικασίες απλοποιούνται. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι για να πετύχει η διείσδυση στην αγορά της Ινδίας, που διψά για ευρωπαϊκά προϊόντα, είναι απαραίτητη η συνεργασία με κάποιον τοπικό συνεργάτη που να γνωρίζει καλά την περιοχή.

Είναι η φορολογία ελκυστική ώστε μια ελληνική επιχείρηση να κάνει το διάβημα, η μήπως το εγχείρημα θα της κοστίσει ακριβά αντί να φέρει έσοδα στο ταμείο; Ο κ. Δήμας αναφέρει πως  μέχρι του ποσού Rs.250 crore ο φόρος είναι 25%. Για ακαθάριστο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τις Rs.250 crore, ο φόρος είναι 30%, ενώ ο αντίστοιχος ΦΠΑ, ο οποίος στην Ινδία ονομάζεται GST, είναι 5%, 12%, 18% και 28%, ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων.

Όσο για τις start ups που, από τη σύστασή τους διέπονται από κοσμοπολίτικη φιλοσοφία, η ινδική κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε να προσφέρει στους ξένους επιχειρηματίες  φορολογικά κίνητρα για τη μεταφορά της βάσης τους στη χώρα.  Η εγγραφή στο εθνικό μητρώο επιχειρήσεων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ παράλληλα η ινδική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ταμείο 10.000 crore ρουπιών για την παροχή κεφαλαίων στις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Δήμας, στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία επτά νέων επενδυτικών πάρκων για την παροχή διευκολύνσεων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, στον τομέα της Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D).