Είναι η Ελλάδα ο νέος σύμμαχος του Πούτιν στην Ευρώπη;

Είναι η Ελλάδα ο νέος σύμμαχος του Πούτιν στην Ευρώπη;
Photo: AFP

Πώς σχολιάζει το CNN Money το νέο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας.

της Βιρτζίνια Χάρισον, CNN Money

Μερικές μέρες μόνο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να παλεύει με την Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να προσεγγίζει μια πιο ρευστή δύναμη: τη Ρωσία. Οι δύο χώρες έχουν μια μακρά ιστορία οικονομικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών. Και οι δύο, πλέον, αναδεικνύονται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αρχίσει να ξηλώνει μεταρρυθμίσεις που υπήρξαν κρίσιμες για την εξασφάλιση 240 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ώστε η χώρα να μη βουλιάξει. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από τον Ψυχρό Πόλεμο εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως οι δυο χώρες «θα συνεργαστούν αποτελεσματικά για την επίλυση των τρεχόντων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων προβλημάτων».

Η Ελλάδα φαίνεται να επιθυμεί στενότερες σχέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον ρώσο πρέσβη μερικές ώρες μόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ είχε και συναντήσεις με ρώσους αξιωματούχους τον περασμένο Μάιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο δεξιός κυβερνητικός εταίρος του, Πάνος Καμμένος, υποστηρίζουν τον Πούτιν και είναι πιθανό να υπάρχει στενότερη συνεργασία, λέει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι δύο χώρες έχουν σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς. Το 2013, σχεδόν το 13% των ελληνικών εισαγωγών προήλθε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές είναι πολύ μικρότερο. Κι όμως, οι δυο χώρες έχουν συμφωνήσει να κάνουν το 2016 «Έτος της Ελλάδας» στη Ρωσία και «Έτος της Ρωσίας» στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους ως προς τον τρόπο αντίδρασης στην πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε θυμωμένη που δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση του σχετικού κειμένου για τη Ρωσία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία που υπέγραψαν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

«Η διαφωνία της Ελλάδας έγκειται στο ότι δεν ερωτήθηκε, και η συναίνεσή της θεωρήθηκε δεδομένη», δήλωσε στο CNN ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει εξίσου σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, λέγεται ότι είχε στενούς δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης, είναι υποστηρικτής της Ρωσίας – και υπό την ηγεσία του Πούτιν -, λέει ο Παπαδημητρίου.

Κάποιοι ειδικοί λένε ότι η νέα κυβέρνηση απλώς θέλει «να υψώσει το ανάστημά της». Η έκφραση ανησυχίας ως προς τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία δεν σημαίνει και εναγκαλισμός της Ελλάδας με τη Ρωσία ελπίζοντας στην εύρεση ενός πιο καλόβολου πιστωτή.

«Το φλερτ με τη Ρωσία δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξασφαλίσει καλύτερους όρους από τους μόνους ρεαλιστικά πιστωτές που διαθέτει» έγραψε σε σημείωμά του ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της Berenberg.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να θέλει να αναπτύξει τη σχέση της με τη Ρωσία, χωρίς κατ’ ανάγκη να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη.

Ένα πεδίο εν δυνάμει συνεργασίας είναι η ενέργεια. Η Ρωσία ακύρωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα το διοχέτευε στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και πλέον επιδιώκει μια εναλλακτική συνεργασία με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει εταίρο της Ρωσίας σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού», είπε ο Παπαδημητρίου.

Ο Θάνος Ντόκος, από το ΕΛΙΑΜΕΠ, προσθέτει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει εμπορικούς και τουριστικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Όμως, αν το παρόν κλίμα μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας συνεχιστεί, οι επιλογές των δύο χωρών θα είναι περιορισμένες», καταλήγει ο Ντόκος.

Διαβάστε σχετικά: 

«Νέος άξονας Αθήνας – Μόσχας»