Είναι επίσημο: Το Snapchat μπαίνει στο Χρηματιστήριο – Στο φως τα οικονομικά του στοιχεία

Είναι επίσημο: Το Snapchat μπαίνει στο Χρηματιστήριο – Στο φως τα οικονομικά του στοιχεία

Εντυπωσιακή η αύξηση των εσόδων της εταιρείας το 2016 – Πόσους ενεργούς χρήστες μετράει η εφαρμογή την ημέρα.

Η «μαμά» εταιρεία του Snapchat, η Snap Inc ανακοίνωσε ότι ξεκινάει επίσημα τις διαδικασίες για την ένταξη της στη Wall Street. Η δημόσια εγγραφή του Snapchat είναι πολυαναμενόμενη καθώς θεωρείται μια από τις μια πιο σημαντικές για το 2017 και δείχνει το δρόμο για πολλές ιδιωτικές εταιρείες που μπορεί να ακολουθήσουν.

Για πρώτη φορά η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα οικονομικά της στοιχεία:

– Το ποσό – στόχος της δημόσιας εγγραφής (IPO) ορίζεται στα 3 δισ. δολάρια, κάτι που μπορεί να αλλάξει μόλις η εταιρεία θέσει την τελική τιμή/μετοχή για την είσοδο της στις αγορές.

– Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Snapchat φθάνουν τα 158 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2016.

– To 2015 κάποια έγγραφα που είχαν αρχικά διαρρεύσει αποκάλυψαν ότι τα έσοδα της εταιρείας για το 2016 θα έφταναν τα 350 εκατ. δολάρια και το 2017 το ένα δισ. δολάρια. Σύμφωνα πλέον με τα επίσημα στοιχεία η εταιρεία ξεπέρασε τον στόχο για το 2016 με έσοδα στα 400 εκατ. δολάρια. Περίπου 6 φορές μεγαλύτερα από τα 59 εκατ. δολάρια το 2015.

 

Συγκεκριμένα στο τέταρτο τρίμηνο η Snap σημείωσε έσοδα 165,7 εκατ. δολάρια από μόλις 32,7 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Όμως παράλληλα τα έξοδα της ήταν πολύ περισσότερα, με αποτέλεσμα να έχει διεύρυνση ζημιών. Συγκεκριμένα στο τέταρτο τρίμηνο σημείωσε καθαρές ζημιές 170 εκατ. δολάρια και συνολικά το 2016 515 εκατ. δολάρια από 373 εκατ. δολάρια το 2015.

Τα περισσότερα χρήματα η εταιρεία τα ξόδεψε σε έρευνα και ανάπτυξη (184 εκατ. δολάρια το 2016), ενώ περίπου 124 εκατ. δολάρια ήταν τα έξοδο για μάρκετινγκ και 165 εκατ. δολάρια για λειτουργικά κόστη.

Της δημόσιας εγγραφής θα ηγηθούν τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Deutsche Bank, η Barclays, η Credit Suisse.

Οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες στη Wall Street με την ετικέτα «SNAP».

Τώρα που η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία, θα πρέπει να περιμένει περίπου 15 μέρες για να αρχίσει το επενδυτικό της «roadshow» με υποψήφιους επενδυτές. Σύμφωνα με αναλυτές οι μετοχές της εταιρείας θα είναι στο ταμπλό από τον Μάρτιο και η κεφαλαιοποίηση της Snap μπορεί να φτάσει τα 25 δισ. δολάρια.

O CEO της εταιρείας και ιδρυτής της Έβαν Σπίγκελ, ο οποίος κατέχει το 21,8% της Snap INC, έχει ως πρότυπο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το Facebook και θα ηγηθεί της προσπάθειας να πείσει τους επενδυτές.