ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Στα τάρταρα ο «δείκτης ευδαιμονίας» στην Ελλάδα το 2020

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Στα τάρταρα ο «δείκτης ευδαιμονίας» στην Ελλάδα το 2020
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, αποδίδεται αύριο, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών της Ακρόπολης με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση. Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/Gavriil Papadiotis Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγκαινιάζει έναν νέο ερευνητικό άξονα με επίκεντρο τη σχέση οικονομίας και κοινωνίας. Τα συμπεράσματα που απορρέουν από τη μελέτη μπορούν να κωδικοποιηθούν σε τρία βασικά σημεία.

«H Ελλάδα δέκα χρόνια μετά: Η ευδαιμονία στην Ελλάδα το 2020 μέσα από τις διεθνείς στατιστικές εκθέσεις», τιτλοφορείται η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα τη μελέτη με τίτλο «Η Eλλάδα δέκα χρόνια μετά: Η ευδαιμονία στην Ελλάδα το 2020 μέσα από τις διεθνείς στατιστικές εκθέσεις», η οποία εγκαινιάζει έναν νέο ερευνητικό άξονα του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ με επίκεντρο τη σχέση οικονομίας και κοινωνίας.

Συγγραφέας: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ (σε συνεργασία με τον ‪Frédéric Lebaron και την Graziela Perosa).

H παρούσα μελέτη επιχείρησε, στη βάση όλων των έγκυρων διεθνών στατιστικών εκθέσεων, μια συνθετική παρουσίαση της εξέλιξης της ευδαιμονίας των Ελλήνων πολιτών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, συγκρίνοντας την ελληνική κατάσταση με εκείνη των άλλων χωρών, τόσο της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου.

Τα συμπεράσματα που απορρέουν από τη μελέτη μπορούν να κωδικοποιηθούν σε τρία βασικά σημεία, τα οποία συνοψίζουν τις τρεις βασικές κοινωνικές εξελίξεις που καταγράφηκαν:

  1. πολύ έντονη επιδείνωση στον κόσμο της εργασίας (ανεργία, εργασιακή επισφάλεια, μείωση και αστάθεια των αμοιβών και των εισοδημάτων).
  2. πολύ έντονη υποκειμενική επιδείνωση της ζωής (ιδίως μέχρι το 2013).
  3. συγκριτικά με άλλες χώρες, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε μια ταχύτατη και εξαιρετικά βίαιη συλλογική υποβάθμιση».