ING για Ελλάδα: Ανάπτυξη 0,7% το 2023. Aβεβαιότητα λόγω εκλογών, δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

ING για Ελλάδα: Ανάπτυξη 0,7% το 2023. Aβεβαιότητα λόγω εκλογών, δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εντείνεται η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό κολοσσό ING

Επί τα βελτίω αναθεωρεί την εκτίμησή της για την ελληνική οικονομία ο ασφαλιστικός κολοσσός ΙΝG… Ο οίκος «βλέπει» ανάπτυξη +0,7% το 2023 και +1,6% το 2022. Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενο report του προέβλεπε ύφεση.

Παράλληλα, το ελληνικό χρέος θα διαγράψει καθοδική τροχιά, στο 170,3% το 2022 και 164% το 2024, ενώ το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% και 2,4%, αντιστοίχως. 

Αβεβαιότητα προκαλούν οι εκλογές… Σύμφωνα με την ING, oι βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούλιο, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να καλέσει τους Έλληνες στις κάλπες λίγους μήνες νωρίτερα. Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με καθαρά αναλογικό σύστημα, που αποτελεί πολιτική στροφή από την προηγούμενη δομή, η οποία επέτρεψε στη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) να κυβερνήσει τη χώρα με αυτοδυναμία από το 2019.

Το νέο σύστημα θα κάνει πολύ πιο δύσκολο για οποιονδήποτε συμμετέχοντα να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ προηγείται με 37% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ (28%) και το ΠΑΣΟΚ (11,5%). Με αυτούς τους αριθμούς, η ΝΔ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, εάν δεν ευθυγραμμιστεί με τους άλλους (ΠΑΣΟΚ). Η δημιουργία ενός αξιόπιστου συνασπισμού μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο έργο. Επίσης, αναστάτωση έχουν προκαλέσει ζητήματα όπως το Qatargate μαζί με τις κατηγορίες για υποκλοπές».

To αναπτυξιακό προφίλ

Το ελληνικό αναπτυξιακό προφίλ αντανακλά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. 

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού το καλοκαίρι (με αποκορύφωμα το ανώτατο όριο του 12,1% τον Σεπτέμβριο) επηρέασε την κατανάλωση, η οποία σημείωσε συρρίκνωση 0,1% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022, παρά τις γενναίες ενεργειακές επιδοτήσεις. 

Μαζί με την υποχώρηση των εξαγωγών, αυτό προκάλεσε συρρίκνωση 0,5% του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με την ING, παρόμοιο μοτίβο θα ακολουθήσει και το τέταρτο τρίμηνο, παρά την επιβεβαιωμένη δημοσιονομική στήριξη και την επιβράδυνση των τιμών.  

Οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν αβέβαιες. Με το ΑΕΠ πολύ πάνω από τα προ-Covid επίπεδα, τα θετικά αποτελέσματα από την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας εξαντλούνται. Οι εισπράξεις από τον Τουρισμό επέστρεψαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι του περασμένου έτους, καθιστώντας απίθανο να δούμε περαιτέρω σημαντικά κέρδη το 2023.

Η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στην απασχόληση ήταν ισχυρή κινητήρια δύναμη της κατανάλωσης κατά το α’ εξάμηνο του 22ου έτους, αλλά τώρα φαίνεται να χάνεται το ανοδικό momentum. 

Οι αλλαγές στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τον πληθωρισμό, με αναπόφευκτες παρενέργειες στην κατανάλωση. Οι επενδύσεις, κατ’ αρχήν, θα παραμείνουν σχετικά ισχυρές, χάρη στην εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δεν θα είναι απρόσβλητες λόγω της επίμονης αβεβαιότητας σχετικά με το κόστος των έργων.

Εξομάλυνση της δημοσιονομικής πολιτικής  

Η δημοσιονομική πολιτική, ενώ θα παράσχει προσωρινή στήριξη σε περίπτωση συνεχιζόμενων διαταραχών στις τιμές της ενέργειας, θα λάβει μια πιο πειθαρχημένη μορφή. Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2023 στοχεύει επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο είναι συνεπές με τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2022 και μια πιο αισιόδοξη προβολή του ΑΕΠ.

«Επί του παρόντος, είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, και παρόλο που το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να χαθεί ως στόχος έστω και για λίγο, βλέπουμε σημαντική πτώση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, στο επίπεδο του 170%. Με μέση διάρκεια χρέους άνω των 18 ετών, η απότομη άνοδος των επιτοκίων μπορεί ακόμα να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα, χωρίς να εγείρονται ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το φαινόμενο του φόρου πληθωρισμού, αν και λιγότερο ισχυρό από το 2022, θα εξακολουθεί να μαστίζει την οικονομική δραστηριότητα» καταλήγει η ING.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: