ING: Η δημοσιονομική απάντηση της Ελλάδας στον κορωνοϊό ξεπερνά ακόμα και αυτή των ΗΠΑ
- 11/05/2021, 13:49
- SHARE
Η δημοσιονομική επέκταση της Ελλάδας, ως απάντηση στην πανδημική κρίση, ξεπερνά ακόμα και τα κολοσσιαία προγράμματα στήριξης των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή της η ING.
Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προορίζεται να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες ώστε να επουλωθούν οι πληγές που άφησε η Covid-19. Αν μη τι άλλο, δηλαδή, θα αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, προκειμένου η οικονομική δραστηριότητα να πάρει πάλι μπροστά. Τούτου λεχθέντος, η ψηφιοποίηση και η στροφή προς πιο «πράσινες» πολιτικές εκτιμάται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ εντός της ΕΕ.
Ειδικότερα, το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμύρια ευρώ, προβλέπει 672 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά δάνεια. Οι επιλέξιμες χώρες, όμως, για να λάβουν χρηματοδότηση θα πρέπει να υποβάλουν, όπως έκαναν, αναπτυξιακά πλάνα. Μέχρι στιγμής, μόνο 14 από τα 27 κράτη μέλη έχουν καταθέσεις τις προτάσεις τους. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν, ενώ άλλες αγωνίζονται να υποβάλουν προτάσεις σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την ING, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως οι χώρες που δεν έχουν υποβάλει τις αναπτυξιακές προτάσεις τους μέχρι τώρα έχουν λαμβάνειν μικρότερες επιχορηγήσεις, ενώ όσες χώρες αναμένεται να κερδίσουν τα περισσότερα από το ταμείο έχουν ήδη υποβάλει αίτηση. Για την οικονομία της ευρωζώνης, η μεγαλύτερη που δεν αξιοποιεί προς το παρόν κεφάλαια είναι η Ολλανδία στα 6 δισ. ευρώ, ενώ, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, είναι προφανές ότι η Ιταλία έχει καταθέσει μια τολμηρή πρόταση.
Η κυβέρνηση Ντράγκι όχι μόνο έχει υποβάλει αίτηση για το μέγιστο ποσό επιχορηγήσεων, αλλά έχει ζητήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσό σε δάνεια. Αυτό αυξάνει το ποσό για την Ιταλία – εάν εγκριθεί – περίπου στο 44% των συνολικών κεφαλαίων που έχουν ζητηθεί μέχρι στιγμής.
Η δημοσιονομική επέκταση στην Ευρωζώνη είναι στο 50% σε σχέση με τις ΗΠΑ
Ο αντίκτυπος του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι σίγουρα σημαντικός, αν και το ποσό που ζητείται είναι πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που διατίθεται: περίπου 436 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δημιουργήσουν θετικές εξωτερικότητες και να αποτελέσουν σημαντικό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή.
Από την άλλη, μια ματιά στη δημοσιονομική απάντηση των κρατών της Δύσης απέναντι στον κορωνοϊό «δείχνει» πως οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν, με τη δημοσιονομική επέκτασή τους να ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ τους. Το αντίστοιχο μέγεθος σε επίπεδο Ευρωζώνης ανέρχεται σε 12,4%.
Για μεμονωμένες χώρες, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, με τη δημοσιονομική επέκταση στην Ελλάδα να ξεπερνά ακόμα και αυτή των ΗΠΑ, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε να βοηθήσει κυρίως τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Δεδομένων των δανείων που έχουν λάβει χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, κάποια κράτη προπορεύονται όσον αφορά τις δημοσιονομικές δαπάνες ως απάντηση στην Covid-19
Η Ελλάδα, λοιπόν, ξεπερνά ακόμα και τις ΗΠΑ, με τη δημοσιονομική επέκταση να φτάνει το 32,1% του ΑΕΠ, ωστόσο ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι σημαντικά μικρότερος, καθώς μέρος των δανείων που θα λάβει η χώρα προορίζεται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, οπότε ο θετικός αντίκτυπος δεν είναι εγγυημένος. Ειρήσθω εν παρόδω, η Ιταλία βρίσκεται στο 21,9% του ΑΕΠ, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέχουν επίσης υψηλή θέση, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου το χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα δοθούν τα κονδύλια, με τις ΗΠΑ να προπορεύονται σε αυτό σημείο, εξ ου και το αναπτυξιακό αποτέλεσμα θα είναι και πιο σύντομο και πιο εμφανές.
Όπως προειπώθηκε, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ζενίθ (16 δισεκατομμύρια ευρώ). Παρόλο που η Ιταλία έχει μια αρκετά ισορροπημένη πρόταση, το συνολικό της μέγεθος εξακολουθεί να την κάνει να συμβάλει σε περισσότερες από τις μισές προτάσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Η Γερμανία, από την άλλη, προκρίνει τις ψηφιακές επενδύσεις, ενώ Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν πολύ ισορροπημένα προγράμματα, με πολλές δαπάνες για πολλούς τύπους έργων. Σύμφωνα με την ING, σημαντικό πρότζεκ για τη χώρα μας είναι η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει πολλές τράπεζες για επενδύσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο, περίπου το 17% του συνόλου, καθώς οι δεξιότητες και η απασχόληση ήταν βασικοί παράγοντες εξαιτίας των οποίων έχει καθυστερήσει να ανακάμψει από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η πράσινη ενέργεια, η ακίνητη περιουσία και η κινητικότητα παίρνουν μεγάλο μερίδιο επίσης.
Σημειώνεται πως η Επιτροπή έχει θέσει μια ισχυρή οδηγία σχετικά με τον τρόπο επένδυσης των κεφαλαίων: τουλάχιστον το 37% πρέπει να κατευθύνεται σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το κλίμα και 20% για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης.